Zelfliefde: 3 manieren om voor jezelf te zorgen

Zelfliefde: 3 manieren om voor jezelf te zorgen

We hebben allemaal vast wel een aantal rituelen om voor onszelf te zorgen. Tijd voor onszelf inplannen, een bad nemen of een wandeling maken. Maar wat ik in de afgelopen maanden heb geleerd is dat zelfliefde eigenlijk veel dieper dan dat gaat. En dat wanneer je echt voor jezelf zorgt, je veel gelukkiger wordt.

Wat is zelfliefde?

Waarschijnlijk zul je verschillende antwoorden op deze vraag kunnen vinden, maar voor mij betekent zelfliefde:

– Mezelf dagelijks vergeven voor alle “fouten” die ik gemaakt heb, situaties die niet goed voelden en alle onzekerheden die ik die dag voelde.

– Mezelf complimenteren, zelfs voor de kleinste dingen die goed gaan of die ik bewust gedaan heb.

– Mezelf en mensen om mij heen accepteren, ook als ze dingen doen die ik niet begrijp.

Zelfliefde betekent voor mij dus niet enkel dingen doen, kopen of tijd spenderen aan iets dat mij goed zou laten voelen, maar met name de juiste mindset verkrijgen. Een mindset waar ik lief voor mezelf ben. Een mindset waar ik niet meer (ver)oordeel. Een mindset waarbij ik positiever denk en mezelf dagelijks vergeef.

Jezelf dagelijks vergeven

Misschien klinkt dit een beetje raar, jezelf vergeven. Maar het werkt echt. Er zijn vast dingen in jouw leven die je liever anders had zien lopen. Fouten die je gemaakt hebt, mensen die je gekwetst hebt en keuzes die achteraf gezien niet de juiste waren. Misschien heb je het niet door, maar deze keuzes, inclusief jezelf veroordelen voor deze keuzes, kunnen nu nog een rol spelen in je leven. Wellicht weerhouden ze je om uitdagingen aan te gaan, om jezelf te belonen of om diepe relaties met mensen te ontwikkelen.

Als je dagelijks tegen jezelf zegt “ik vergeef mezelf”, dan valt er langzaam maar zeker een last van je schouders. Ik merk dat ik minder nadenk over “verkeerde” keuzes van vroeger. Waarom zou ik? Ik heb mezelf inmiddels vergeven. Andere mensen hebben je waarschijnlijk ook al vergeven of zijn allang vergeten wat er gebeurd is. Zo sprak ik laatst mijn vader over iets dat ik vroeger gedaan heb waar ik spijt van heb en waar hij destijds boos over was geworden. Zijn reactie? Verbazing en een lach, want hij was het incident allang weer vergeten en kon zich er niets meer van herinneren. Iets waar ik mezelf jaren voor gestraft heb (door te denken en voelen dat ik daar gefaald heb), bleek voor de ander helemaal geen issue meer.

Probeer het eens: vertel jezelf dat je jezelf vergeeft. Voor alle fouten die je in je leven gemaakt hebt. Voor alle negatieve gedachten die opkomen en elke keer dat je jezelf bestraft voor iets. Mij geeft het altijd een warm gevoel, dus ik vertel mezelf dit meerdere keren per dag.

Zelfliefde: 3 manieren om voor jezelf te zorgen

Jezelf dagelijks een compliment geven

Het voelt zo fijn om positief over jezelf te kunnen denken, ook al is het maar voor iets heel kleins. Je mooie ogen bijvoorbeeld, talenten die je hebt of gewoon het feit dat je vandaag je best hebt gedaan. Ik gaf mezelf vroeger enkel complimenten als ik echt iets bereikt had. Pas dan was ik een beetje trots op mezelf. Maar nu ben ik dagelijks trots op mezelf en zorg ik ervoor dat ik bij alle kleine overwinningen en dingen die goed gaan mezelf een compliment geef.

Bijvoorbeeld als ik een mooie outfit aan heb: “ik zie er goed uit vandaag”. Wanneer ik iets nieuws geprobeerd heb: “ik ben trots op mezelf dat ik deze uitdaging aangegaan ben”. Maar ook wanneer ik een minder goede dag had: “vandaag was misschien niet de allerbeste dag, maar ik heb mijn best gedaan. Morgen is weer een dag”. Er is vast wel iets waar jij jezelf een compliment over kunt geven, hoe klein dan ook!

Jezelf en mensen om je heen accepteren

Dit is wat lastiger dan bovenstaande twee. Jezelf en anderen accepteren heeft vaak wat meer tijd nodig. Zeker als je onzeker bent, je niet lekker in je vel zit, mensen om je heen je gekwetst hebben of als je het gevoel hebt dan je faalt in het leven. Maar juist dan merk je profijt wanneer je besluit om jezelf te accepteren. Want als je jezelf accepteert, dan is het ook makkelijker om anderen te accepteren. Situaties en problemen, in het heden en verleden, voelen minder zwaar aan. Je zult meer in het nu leven en makkelijker kunnen doorzetten.

Maar hoe accepteer je jezelf? En dan ook nog eens de mensen om je heen, zelfs de mensen die in jouw ogen iets “slechts” doen of verkeerde keuzes maken? Door jezelf en anderen te vergeven. Wanneer je jezelf en anderen vergeeft, voel je je lichter en gelukkiger. Je krijgt het gevoel dat het oké is, wat er ook gebeurd is: je leeft in het nu en in het nu kan je betere keuzes maken. En anderen mogen in het nu weer andere keuzes maken.

Zelfliefde toepassen in jouw leven kan op elk moment van de dag. Tijdens het tandenpoetsen bijvoorbeeld (denk “ik vergeef mezelf” terwijl je jezelf in de spiegel aankijkt), vlak voordat je gaat slapen (denk “vandaag was een goede dag, ik ben trots op mezelf”) en door situaties en mensen, inclusief jezelf, regelmatig te accepteren voor wat en wie ze zijn. Het is niet zo moeilijk, je moet er alleen bewust mee bezig blijven en dan zie je binnen de kortste keren positieve resultaten!

bron afbeeldingen: tyler raye via unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Nienke01/10/2018 - 08:21

  Ik ben het helemaal met je eens! Toch kan het soms best lastig zijn, we zijn vaak veel te hard voor ons zelf.AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/10/2018 - 11:54

   Dat is waar, maar dat is altijd een keuze 🙂 Je kunt altijd een gedachte omdraaien zodat hij positiever is en jezelf stoppen wanneer je merkt dat je te hard voor jezelf bent. Het heeft wat tijd en oefening nodig om dit ‘standaard’ te doen, maar het is mogelijk!AntwoordAnnuleer

 • Ingeborg01/10/2018 - 09:23

  Heel mooi geschreven en super hoe jij dat doet. Ik struggle er nog wel mee maar hierdoor word ik weer geïnspireerd om liever voor mezelf te zijn.AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/10/2018 - 11:55

   Gewoon oefenen, elke keer weer als je te hard voor jezelf of anderen bent 🙂 Op een gegeven moment wordt het steeds makkelijker en ben je liever voor jezelf.AntwoordAnnuleer

 • Mariëlle01/10/2018 - 21:01

  Heel fijn artikel op precies het juiste moment <3 Ik ben er zeker veel mee bezig, maar we zullen maar denken: oefening baart kunst!AntwoordAnnuleer

 • Lisa02/10/2018 - 06:34

  Wat mooi en wat help je velen hiermee. Dit is wel wat voor mij: als ik me in een hoek laat drijven wordt ik boos op mezelf, omdat ik het laat gebeuren. Toch eens wat liever voor mezelf worden dus, ik ga het proberen.AntwoordAnnuleer

 • Yvonne02/10/2018 - 08:01

  Niet meer oordelen (of althans: heeeeel wat minder dan voorheen) heeft me zoveel vrijheid opgeleverd. Een hele waardevolle tip. Ik zag dat niet eens zo zeer als stukje zelfliefde, jouw blik hierop geeft me weer een extra dimensie hieraan. Die verdieping vinden in écht van jezelf houden vind ik ook nog best lastig. Stom eigenlijk he, dat het dan op een gegeven moment wel lukt om anderen niet meer te veroordelen, maar het bij jezelf nog zo moeilijk blijft om dat los te laten.AntwoordAnnuleer

  • Sophie02/10/2018 - 13:19

   Yes, niet meer oordelen is soms zo lastig maar levert zoveel op! Ik voel me inderdaad ook veel vrijer. Ik laat mensen gewoon in hun waarde, net zoals ik zelf behandeld zou willen worden.

   Over van jezelf houden: het heeft tijd nodig, maar je komt er wel. Gewoon lief voor jezelf blijven zijn, jezelf vergeven, tegen jezelf zeggen dat je van je houdt, bij herhaling ga je het vanzelf geloven en wordt het makkelijker <3AntwoordAnnuleer

 • Rachel02/10/2018 - 18:08

  Wat een super fijn artikel zeg en je omschrijft het ook allemaal zo onwijs mooi! ik ben ook best onzeker en zie altijd punten waarin ik mezelf lichamelijk moet verbeteren.. soms denk ik Rachel zet nou eens die knop om en wees nou eens tevreden met wie en hoe je bentAntwoordAnnuleer

 • Frauke Beekhuizen02/10/2018 - 19:50

  Hoi!

  Ik volg je blog denk ik nu anderhalf jaar, en ik wilde even zeggen dat ik altijd heel blij wordt van je posts, zo ook van dit mooie artikel. Ik vindt je posts ook steeds nóg beter worden, ik heb er erg veel aan en wordt er door geïnspireerd.
  Dankjewel en ga aub zo door! 🙂

  Lieve groet, FraukeAntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Om de week inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang om de week een mailtje van mij.

Dankjewel voor het aanmelden!