Spiritueler willen leven, maar geen idee hoe?

Spiritueler willen leven, maar geen idee hoe?

Sinds ik af en toe iets over mijn spirituele reis schrijf, krijg ik regelmatig dezelfde comments en vragen: “ik wil ook wel spiritueler leven, maar weet niet hoe”. Of: “ik weet niet of ik het ook kan voelen of zien”. Hele normale vragen en ook iets waar ik vroeger over na heb gedacht. Dit artikel is voor jou als je je ook wilt bezig houden met spiritualiteit, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen.

Spiritualiteit heeft voor iedereen een andere betekenis

Misschien goed om te weten: spiritueel leven heeft voor iedereen een andere betekenis. Er bestaat geen “juiste” manier om het te doen. De een ontwikkelt haar intuïtie en voelt dingen heel goed aan. De ander heeft dat gevoel niet, maar vindt antwoorden tijdens het mediteren. Er zijn allerlei tools die je kunt gebruiken: tarotkaarten, astrologie, bidden of mediteren, edelstenen, het bestuderen van boeken en religies, samen komen met gelijkgestemden, rituelen… En het mooie is dat je helemaal niets hoeft te doen als het je niet aanspreekt. Zoals ik weleens eerder schreef: ik heb niet zoveel met religie. Ik ben er niet op tegen, maar ik ben niet iemand die van regels houdt en ik accepteer niet zo snel “waarheden”. Ik ben iemand die altijd op onderzoek is en die wil blijven ontdekken en experimenteren. Maar als jij juist antwoorden vindt binnen een religie, dan is dat natuurlijk prima. Maak je dus geen zorgen als je iets niet begrijpt of anders ziet dan een ander. Iedereen beloopt zo zijn of haar eigen pad naar de waarheid.

Meditatie of bidden

Mediteren of bidden is iets wat iedereen kan doen. Ook als je niet in een God of religie gelooft. Bidden kan ook naar binnen toe, waarbij je je op jezelf focust. Mediteren kan op verschillende manieren, in stilte of juist met muziek of affirmaties. Wat ik doe kan zowel als mediteren of bidden gezien worden, het is maar net hoe je het bekijkt.

Zo mediteer ik graag in stilte, maar doe ik ook geleide meditaties of heb ik op de achtergrond muziek aanstaan. Het is maar net waar ik op dat moment behoefte aan heb en hoeveel tijd ik heb. Soms houd ik me ook bezig met een probleem en stel ik vragen. Ik stel deze vragen dan niet aan een God, maar stel ze aan mezelf, omdat ik geloof dat ik diep van binnen alle antwoorden al heb. Ik geloof dat we ergens allemaal met elkaar en het Universum verbonden zijn en dat we op deze manier antwoord op al onze vragen kunnen vinden. Ik krijg niet altijd meteen antwoord. Meestal worden mijn problemen opgelost door een spontaan gevoel of idee dat ik krijg, door een actie die ik opeens moet ondernemen of door iets dat iemand op YouTube of in een boek zegt. Ik geloof dat het Universum (of ikzelf, of God, of hoe je het wilt zien) mij op dat moment iets laat zien of voelen dat mij verder helpt en op deze manier antwoord geeft.

Nog nooit gemediteerd of vind je het lastig? Zoek dan op YouTube naar geleide meditaties, waarbij je verteld wordt wat je moet doen. Aan de hand hiervan kan je oefenen en kan je het op een gegeven moment zelf.

Wanneer je spiritueler wilt gaan leven, maar geen idee hebt hoe

Wees dankbaar

Dankbaarheid is het antwoord op vele problemen, ik heb hier dan ook al vaker over geschreven. Als je niet lekker in je vel zit, bedenk dan waar je wel dankbaar voor kunt zijn. Als het goed is, is dat een hele lijst. Zoals een dak boven je hoofd, eten in de koelkast en een vriend of vriendin die je steunt. Maar probeer ook vooral dankbaar te zijn voor dingen die jij kan en doet. Zoals elke dag opnieuw opstaan, je best doen (ook als je faalt, je hebt het in ieder geval geprobeerd), jezelf verzorgen, een boek lezen, even naar buiten gaan… Er is echt heel veel om dankbaar voor te zijn. Ik geloof heilig dat wanneer je je dit realiseert, je gelukkiger wordt en open gaat staan voor meer positieve dingen in het leven. Zo ook je spirituele reis, die je nog meer moois kan brengen. Dankbaar zijn in combinatie met een meditatie werkt ook heel goed trouwens. Wanneer je de rust hebt gevonden, zeg of denk met een glimlach aan alle dingen waar je dankbaar voor bent. Ik voel me dan binnen no-time lichter en gelukkiger!

Deel liefde en positieve gedachten met anderen

Iets wat ik sinds een paar maanden doe is in stilte compleet vreemden “zegenen” met liefde of iets positiefs over ze te denken. Hoe, vraag je nu waarschijnlijk af? Door bijvoorbeeld wanneer ik in de bus of tram zit en langs mensen rijd, een soort connectie met ze te maken en vervolgens iets positiefs te denken. Dit klinkt misschien een beetje vaag en toen ik het voor het eerst deed, voelde het ook een beetje raar aan. Maar inmiddels doe ik dit meerdere keren in de week en is het een van mijn favoriete oefeningen om te doen.

Als ik bijvoorbeeld een vrouw twee zware boodschaptassen zie dragen, focus ik op haar en denk ik “you got this, je bent sterk en geweldig”. Vervolgens focus ik me op de volgende persoon en denk ik “ik vergeef en accepteer je”. En zo ga ik door: soms 10 minuten achter elkaar, bij zoveel mogelijk mensen. Waarschijnlijk zullen de meesten dit niet doorhebben en niets voelen, maar ik weet zeker dat ik af en toe iemand bereik die iets positiefs voelt. En zo niet, dan brengt het mij in ieder geval in een positieve staat en voel ik me verbonden met andere mensen. En dat laatste mis ik soms wel een beetje, omdat ik van nature iemand ben die zich vaak terugtrekt, graag alleen is en nieuwe mensen niet snel vertrouwt. Deze oefening helpt om mij wat opener te maken en wanneer ik me open en positief voel, kan ik beter naar mijn intuïtie luisteren.

Lees blogs en boeken

Mijn laatste tip is om zoveel mogelijk blogs en boeken te lezen. En luister naar podcasts en bekijk video’s. Online is van alles te vinden en het meeste is nog gratis ook. Je hebt dus eigenlijk geen excuus om het niet in ieder geval te proberen 😉 Sta gewoon open voor verschillende gedachten over spiritualiteit en probeer dingen uit waar jij je goed bij voelt.

Drie boeken over spiritualiteit die mij hebben geholpen zijn bijvoorbeeld Material Girl, Mystical World van Ruby Warrington, The Secret van Rhonda Byrne en The Four Agreements van Don Miguel Ruiz. Alle drie compleet verschillende boeken die andere inzichten bieden. Zo zijn er echt duizenden boeken te vinden: bekijk gewoon eens de spirituele hoek in jouw favoriete boekenwinkel of online en kies willekeurig een boek uit waarvan de titel of cover je aanspreekt.

En onthoud: dit is een proces, een levenslang avontuur waarbij je steeds weer iets nieuws leert en van gedachten mag veranderen. Zo heb ik misschien nu iets geschreven waar ik over een paar jaar anders over nadenk en dat is helemaal prima. Het is jouw avontuur en ik hoop dat jij er ook voor over wilt staan 🙂

bron afbeeldingen: allef viniciusa en joanna kosiska via unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

  • Mariëlle19/11/2018 - 20:48

    Mijn grootste ‘inspiratiebron’ hiervoor is absoluut Youtube! Al geloof ik dat alles op mijn pad komt op het juiste moment, dus ik zoek ook niet teveel op hóe ik spiritueler ‘moet’ leven 🙂 (heel spiritueel dus haha 😛 )AntwoordAnnuleer

    • Sophie20/11/2018 - 13:33

      Yes I love YouTube voor video’s over spiritualiteit! Ik geloof ook dat nieuwe informatie altijd op het juiste moment op jouw pad komt 🙂AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Om de week inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang om de week een mailtje van mij.

Dankjewel voor het aanmelden!