Tijd, aandacht en energie verdelen op jouw manier

Tijd, aandacht en energie verdelen op jouw manier

Herken je dat gevoel dat je altijd tijd tekort komt? Dat er opeens allerlei plannen op de agenda staan waar je misschien helemaal geen zin in of tijd voor hebt? Sinds ik duidelijk voor ogen heb wat belangrijk voor mij is, overkomt me dit niet meer. Ik verdeel mijn vrije tijd, aandacht en energie op een manier die bij mij past. Aan mensen en dingen waar ik gelukkig van word en waar ik energie van krijg. In dit artikel leg ik uit hoe ik hier gekomen ben en geef ik tips om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Wat en wie is echt belangrijk in jouw leven?

Het begint bij de kern: wie is het meest belangrijk in jouw leven? De people pleaser in mij dacht dat het correcte antwoord “mijn familie en vrienden” was, maar dat zie ik nu anders. De belangrijkste persoon in mijn leven ben ik zelf. Ik zet mijzelf dus op de eerste plek, hoe zelfzuchtig dat misschien ook klinkt. Ik vind dat jij jezelf óók op de eerste plek moet zetten, ook al voelt dat misschien een beetje raar.

Vanuit dit perspectief kijk je namelijk anders naar je leven. Want als jij de belangrijkste persoon in je leven bent, dan betekent dit dat jij in eerste instantie keuzes voor jezelf mag maken. En dus niet continu aan anderen denkt en wat zij van jouw keuzes vinden. Niet voor anderen leven dus, maar voor jezelf. Zet jezelf daarom op de eerste plek en denk dan pas na over wie en wat nog meer belangrijk voor jou is.

Wie zijn daarna het belangrijkst in jouw leven?

Jij staat dus op nummer 1. Wie staan er op de plekken daarna? Dit antwoord zal per persoon verschillen. Ik bekijk het zelf niet enkel per persoon, maar ook per groep. Bijvoorbeeld mijn beste vrienden, mijn katten, ouders, zusje en mijn partner. Zij vullen in mijn leven de eerste plekken in. Misschien vul jij dit in met andere mensen of groepen. Of heb je behoefte aan extra plekken. Je kunt dit niet “fout” doen. Als je verschillende groepen even belangrijk vindt, kan je ze ook samen op een plek zetten.

Waarom ik hier zo naar kijk is simpel: hierdoor bepaal ik hoe ik mijn tijd indeel. Ik heb maar een beperkt aantal vrije dagen en avonden in de week. Deze wil ik op een goede manier spenderen. Ik moet eerst genoeg tijd voor mezelf hebben om “ja” tegen anderen te zeggen. Heb ik voor mezelf een aantal avonden/uren ingepland, waardoor ik weet dat ik kan uitrusten en leuke dingen voor mezelf kan doen? Pas dan zeg ik “ja” tegen overige afspraken. En hoeveel tijd ik hieraan kwijt wil zijn, ligt deels aan de plekken waarop deze mensen en groepen staan. Als ik bij wijze van spreken nummer 5 regelmatig meer aandacht geef dan nummer 2, dan gaat er iets mis en plan ik mijn tijd anders in. In de meest ideale situatie geef ik na mezelf de nummer 2 het meeste aandacht, dan nummer 3, etc.

De overige mensen en groepen

Maar wat gebeurt er dan met de mensen in jouw leven die niet op de eerste plekken staan? Voor mij houdt dit in dat ik hier niet heel veel tijd aan wil besteden. Dit moet in balans zijn met de tijd die ik alleen wil spenderen en met de mensen met wie ik close ben. Ik zal dus niet zo snel twee koffiedates met kennissen of nieuwe contacten in één week inplannen. Dan plan ik die tweede koffiedate liever met een vriendin of mijn zusje in. Er zijn nog genoeg mensen, denk aan tweede & derdegraads familieleden, (oud-)collega’s, kennissen en buren met wie ik ook graag afspreek en contacten onderhoud, maar dit heeft voor mij minder prioriteit en hoeft dus niet wekelijks of maandelijks.

Voor iemand die heel close is met zijn familie, kinderen heeft of misschien heel betrokken met de buurt is zal dit er natuurlijk anders uitzien. Wat bij mij ook meespeelt is dat ik best introvert en hooggevoelig ben. Als ik elke week meerdere afspraken zou hebben na werk en elk weekend mensen over de vloer heb, zou ik continu overprikkeld raken. En dan heeft uiteindelijk niemand iets aan me, omdat ik me steeds meer terugtrek of niet echt aanwezig ben tijdens afspraken. Daarom werkt dit goed voor mij. Ik weet op deze manier beter waar ik mijn tijd aan wil besteden en tegen wie ik wat vaker “nee” zeg.

Denk ook aan wat je aandacht wilt geven

Naast de “wie” is de “wat” ook belangrijk: wat wil jij in je vrije tijd doen? Denk hierbij aan hobby’s, cursussen, sporten en persoonlijke ontwikkeling. Deze dingen kan je ook een plek geven. Zo heeft spiritualiteit en mijn connectie met God/het Universum een hoge plek op mijn lijst. Soms merk ik dat ik iets extra aandacht wil geven. Dan herinner ik mezelf eraan dat ook dit een hoge plek verdient. Mijn “lijst” verandert dus regelmatig, het ligt er maar net aan waar ik behoefte aan heb. Soms spendeer ik extra tijd met familie, soms met vrienden. Andere weken ben ik graag zoveel mogelijk alleen. Door goed te luisteren naar wat jij nodig hebt, kan je beter prioriteiten stellen en word je minder geleefd door anderen.

Wellicht komt dit artikel iets zelfzuchtig over, maar ik wilde mijn visie hier op toch graag delen. Ik vind dat we te vaak beïnvloed worden door de media en mensen om ons heen over hoe we ons leven zouden moeten leiden. Want let’s be real: wat je op tv ziet qua familie, liefde en onvoorwaardelijke vriendschappen is in het echte leven vaak toch net ietsjes anders. Vriendschappen vergaan. Mensen doen zich anders voor dan ze eigenlijk zijn. Drama en ruzie in families komt heel vaak voor. Voel je daarom niet schuldig als je er bewust voor kiest om wat vaker aan jezelf te denken. Je wordt er waarschijnlijk alleen maar een leuker mens van.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Ingeborg08/01/2020 - 17:45

  Wauw! Wat een goed artikel! En zó waar ook. Ik probeer ook steeds meer mezelf op nummer 1 te zetten. Ik krijg wel te maken met weerstand van anderen, wat ik soms lastig vind. Maar het gaat me steeds wat beter af. Ik plan nu ook tijd voor mezelf in mijn agenda en dat werkt ook al beter.AntwoordAnnuleer

  • Sophie08/01/2020 - 21:55

   Herkenbaar, ook niet iedereen in mijn omgeving begrijpt mijn keuzes hierin. Maar als je het een paar keer uitlegt, consequent blijft en laat zien dat je gelukkiger bent geworden zullen de mensen die echt om je geven het accepteren. Goed bezig in ieder geval Ingeborg! 🙂AntwoordAnnuleer

 • michelle08/01/2020 - 20:56

  Heel goed artikel , ik vind dit artikel niet zelfzuchtig, Ik zou ook meer aan mijzelf moeten denken en beter grenzen leren stellen. dit is iets wat ik leer in kleine stapjes!AntwoordAnnuleer

  • Sophie08/01/2020 - 21:56

   Kleine stapjes is helemaal oké 🙂 Het heeft bij mij ook een aantal jaar geduurd voordat ik echt voor mezelf op durfde te komen en mijn grenzen beter aangaf. You can do it!AntwoordAnnuleer

 • Ingeborg dej11/01/2020 - 15:00

  Volgens mij zou iedereen wat meer voor zichzelf mogen kiezen. Dat is niet alleen gezond (dus in het geheel niet  zelfzuchtig), maar voorkomt zeer waarschijnlijk ook heel veel drama, ruzie en discussies. 
  Ruzie maak je namelijk als je gestrest bent, niet lekker in je vel zit of ontevreden bent met een situatie, en niet duidelijk communiceert wat je nodig hebt en wat je wilt. Weten wat je wel en niet wilt en weten wat je nodig hebt is ook een stukje zelfkennis dat je moet hebben. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik dat wist en begreep. 
  Ik had zelf altijd al moeite met bedrijfsborrels, grote feesten, familiediners en verjaardagen met veel mensen en/of veel bekenden. Lang gedacht dat er iets mis was met mij. Want één op één kan ik heel gezellig kletsen, maar in een grote menigte val ik stil. 
  Totdat ik erachter kwam dat ik een extraverte introvert ben. Nu begrijp ik het bovenstaande, ik kan accepteren dat dit zo voor mij werkt en kan daardoor ook duidelijk mijn behoeftes en wensen aangeven.  
  Daarom heb ik afgelopen jaar tegen zowel een huwelijksjubileumfeest als tegen het  familiekerstdiner nee gezegd. Ook uitgelegd wat de reden was. And you kow what? Men begreep het en respecteerde mijn keuze zonder ruzie, discussie of poging mij van iets anders te overtuigen 🙂AntwoordAnnuleer

  • Sophie13/01/2020 - 10:06

   Erg herkenbaar! Ik denk dat ik misschien ook een extraverte introvert ben, want ik heb vaak genoeg gehoord dat mensen mij juist meer extravert dan introvert vinden. Maar dat is wel enkel in situaties en op locaties waar ik me op mijn gemak voel en waar ik dan gewoon gezellig mee kan doen.

   En wat goed dat je ‘nee’ durft te zeggen. Doe ik ook en ik merk dat de mensen die om mij geven het begrijpen en accepteren. En omdat ze begripvol zijn, zijn dat juist de mensen voor wie ik op andere momenten graag tijd vrijmaak en tijd met ze spendeer 🙂AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang 1-2 keer in de maand een mailtje van mij.

Thank you for subscribing!