Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen – Conclusie

Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen - Conclusie

In de afgelopen maanden heb ik een aantal keren over mijn zoektocht naar mijn persoonlijke stijl geschreven (lees hier deel 1, 2 & 3). Toen ik van de zomer hiermee begon had ik namelijk geen idee wat mijn stijl eigenlijk was. Ik was benieuwd of ik hierachter kon komen, om zo miskopen te voorkomen en om te kijken wat echt bij mij past. Vandaag deel ik de conclusie van mijn zoektocht.

Wat draag ik wel en wat niet?

Ik begon door een maand lang alle kledingitems die ik droeg te documenteren. Ik heb al een vrij kleine garderobe (zo’n 40 kledingitems in totaal), maar daarvan draag ik nog niet alles. Hierdoor kreeg ik een beter inzicht ik welke items ik draag en waarom. Zo dacht ik altijd dat ik een vrouw wilde zijn die altijd zwart draagt, hoge hakken aantrekt en stijlvolle en ietwat sexy jurkjes en strakke topjes draagt. Nu heb ik een aantal van dat soort items in mijn kast, maar draag ik ze amper. Wie ik in mijn hoofd wilde zijn en wie ik echt ben zaten dus niet helemaal op 1 lijn.

Wat ik wel graag draag zijn bijvoorbeeld skinny jeans, wat losser vallende truien en t-shirts en het liefst in de kleuren grijs, donkerblauw, zwart of donkerblauw-wit gestreept. Een beetje comfortabel, maar niet te – ik wil er ook een beetje netjes uit zien. Jurkjes, strakke topjes, hoge hakken en wat meer uitdagende kleding draag ik enkel als ik een date heb met mijn vriend. Prima om die laatste stukken dus in mijn kast te houden, maar daar hoef ik op dit moment dus niet meer van te kopen. Een paar mooi vallende longsleeves/truien met een bredere halslijn zijn bijvoorbeeld wel welkom, omdat ik merk dat ik die in de herfstmaanden graag draag en daar niet veel van heb.

Ik documenteer nu niet meer dagelijks wat ik draag, maar ik let er wel op. Zo krijg ik steeds een beter inzicht in wat wel in mijn kledingkast hoort en wat niet.

Inspiratie opdoen

Een paar maanden lang heb ik alle mooie outfits die ik online voorbij zag komen opgeslagen op een Pinterest bord. Hierbij lette ik niet zozeer op kleuren, vormen of merken: ik wilde alles wat ik mooi vond bij elkaar hebben. Toen ik meer dan 100 outfits had opgeslagen ben ik erdoorheen gegaan en heb ik in een kwartier ongeveer de helft verwijderd. Ik wist immers al ongeveer wat ik wel en niet graag draag. Daarom konden alle outfits met korte jurkjes, hele strakke kleding die net te sexy is, doorzichtige blouses en hoge hakken eruit. Die fase heb ik achter me gelaten en hoef ik niet meer opnieuw op te pakken.

De outfits die overbleven bevatten allemaal 1 of meerdere kledingstukken die ik zo zou dragen. De perfecte zwarte skinny jeans bijvoorbeeld, gestyled met een iets los vallende blouse, een dunne riem en mooi horloge. Een mooie lichte blazer met jeans en ingestopt t-shirt. Of een zwart nep-leren jasje, gestyled met een zwarte kanten top dat er sexy uitziet maar niet te gewaagd oogt. Mooie vrouwelijke outfits die comfortabel zitten, maar ook netjes gestyled kunnen worden. Ik heb hierdoor veel inspiratie opgedaan en een lijst gemaakt met items die ik graag zou willen aanschaffen.

Inmiddels heb ik een aantal van deze items aangeschaft, waaronder een top met kant, een vrouwelijke blouse, een comfy oversized trui en een nep-leren suede jasje. Omdat ik echt nagedacht heb over deze items, draag ik ze ook vaak.

Herfst Capsule Wardrobe

Kleuren, vormen en materialen

Ik heb tijdens mijn zoektocht een lijstje op mijn computer bijgehouden van dingen die me opvielen. Bijvoorbeeld dat ik toch wel vaak naar zwart, grijs en beige neig. Dat ik los vallende t-shirts het liefst draag met een v-hals, maar strakke topjes het liefst met een ronde hals. Dat ik felle kleuren nog steeds niet mooi vind en waarschijnlijk ook nooit zal dragen. Maar ook dat ik liever geen dierlijke materialen meer toevoeg aan mijn garderobe, zoals leer en wol.

Dit lijstje blijf ik aanvullen, want mijn stijl zal zich ongetwijfeld in de toekomst nog verder ontwikkelen. Het is voor nu een beetje een houvast en bij twijfel kan ik ernaar kijken om te beslissen of ik een kledingstuk moet kopen of niet. Iets kan dan wel heel mooi en trendy zijn, maar als de pasvorm me niet aanspreekt of de kleur mij nog bleker laat lijken, dan past het niet bij mij.

Over kleuren gesproken: ik deed online een kleuranalyse en kwam erachter dat ik een zomertype ben. Kleuren die mij hierdoor mooi staan zijn lichte en koele kleuren, maar ook donkere kleuren mits ze niet zo fel zijn. Zwart zou mij eigenlijk niet staan, maar mijn liefde voor zwart is te groot om dat nu opeens niet meer te dragen. Met een mooie zwarte skinny en mijn nieuwe zwarte jasje vol ik me sterk, zelfverzekerd en mooi. Ik houd de kleuren uit de kleurenanalyse dus wel in mijn achterhoofd, maar blijf ook gewoon kleding dragen die ik mooi vind.

Mijn persoonlijke stijl

Ik maakte onlangs een kleurenpalet met kleuren die ik graag draag en die ik aan mijn garderobe wil toevoegen. Het is een mix geworden van mijn voorkeuren en kleuren die zomertypes mooi staan:

Kleuren palette persoonlijke stijl

Als ik naar mijn huidige garderobe kijk, dan zie ik dat de meeste kleuren hiervan al terug te vinden zijn in mijn kledingkast. Het is fijn om te weten wat bij jou past, wat je mooi staat en ook wat je zelf mooi vindt. Al die tips online en kleurenanalyses zijn fijn, maar het belangrijkste is natuurlijk dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt.

Als ik terugkijk op de afgelopen maanden, al mijn notities, inspiratie en mijn huidige kledingkast dan concludeer ik dat mijn stijl in het “casual-chic” straatje past. Comfortabele items van goede kwaliteit zonder teveel poespas. Veel zwart, grijs, beige, wat streepjes en vrouwelijke pasvormen. Ik ga proberen elk seizoen een beetje kleur toe te voegen, zoals ik afgelopen maanden heb gedaan met de kleur groen. Daarnaast blijf ik mijn lijstje met voorkeuren bijhouden, zodat ik een overzicht heb van wat mij wel en niet goed staat en wat voor items ik graag draag.

Overige conclusies

Nog een paar bevindingen en tips:

– Het boek ‘The Curated Closet’ (review) heeft mij bij deze zoektocht geholpen. Door dit boek ben ik kritischer naar mijn kleding gaan kijken en raakte ik geïnspireerd om deze zoektocht aan te gaan.

– Duurzame mode is voor mij belangrijk, maar als ik bij de duurzame merken niet kan slagen dan ga ik toch bij een ander merk iets kopen. 100% voor duurzame mode gaan lukt mij op dit moment nog niet, mede vanwege de beperkte pasvormen en aanbod. Ik streef voor minimaal 75% duurzame aankopen en hoop dat ik dit in de toekomst omhoog krijg.

– Bij twijfel: niet doen. Ik doe geen spontane aankopen meer, bedenk liever eerst of ik het item wel echt nodig heb. Ik koop geen kledingstukken of schoenen meer die niet comfortabel zitten. Die torenhoge hakken staan in de winkel geweldig, maar ik weet inmiddels dat ik ze in de praktijk niet ga dragen…

– Ben je benieuwd naar jouw kleurtype? Online is hier veel over te vinden, ik heb veel aan de website van Cardigan Empire gehad. Je kunt ook een afspraak maken met een kledingstylist.

Is mijn zoektocht nu afgelopen? Ik denk het niet – ik denk namelijk dat ik mijn kleurenpalet vast weleens ga aanpassen, mijn hele garderobe weer onder de loep neem en wat items weg zal doen. Maar de basis, die is er nu wel. Ik merk dat ik shirtjes met prints, te sexy kledingstukken en hoge hakken inmiddels niet eens meer aanklik in webshops of pas in winkels. Dat scheelt veel tijd en miskopen 😉 En de items die ik in de afgelopen maanden wel heb gekocht, draag ik met liefde. Missie geslaagd dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Martine20/11/2017 - 10:47

  Wat goed dat jij nu op dit punt bent gekomen.
  En wat heb jij jouw zoektocht duidelijk beschreven 🙂
  Leuk om te lezen hoe georganiseerd jij jouw zoektocht hebt aangepakt.
  Ik herken veel in wat jij zegt.
  Ik heb ook erg lang geprobeerd een wat vrouwelijker/sexy kledingstijl te ontwikkelen, wat korte/strakke rokjes/jurkjes en hakken te dragen.
  Terugkijkend op deze periode deed ik vooral enorm mijn best om te voldoen aan het standaard beeld van een vrouw ; sexy en vrouwelijk.
  Terwijl ik nu kan zeggen dat ik mij het beste voel in comfortabele kleding van goede kwaliteit in gedempte kleuren.
  Dus geen hakken en korte rokjes meer maar wel een leuke sweatjurk tot op mijn knie in een donkergroene tint met sneakers.
  Ik wil hiermee zeggen dat je als vrouw erg je best moet doen om bij jezelf je komen en te blijven en je niet (af) te laten leiden door het beeld van de vrouw dat je wordt voorgespiegeld door o.a. de media 🙂AntwoordAnnuleer

  • Sophie20/11/2017 - 17:23

   Daar heb je een goed punt – ik denk dat “de vrouw” die ik wilde zijn, ook te maken had met sommige vrouwen die ik in tv series zie. Sterke, onafhankelijke vrouwen, een beetje rebels: zo zie ik mezelf ook. Op tv hebben ze dan altijd zwarte kleding aan, strak en iets sexy haha, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik me dan ook zo moet kleden om me zo te voelen.AntwoordAnnuleer

 • Judy20/11/2017 - 11:15

  Wat een mooie conclusie! Mij heeft het idd ook geholpen om te scheiden wat ik nou echt mooi vind en wat je draagt vanuit een bepaald idee dat je hebt. Op een gegeven moment begon ik te twijfelen aan de hoeveelheid zwart ik die ik droeg omdat mensen het te donker vinden (past het wel bij mijn werk, ben ik me niet aan het verbergen ofzo zoals gesuggeerd werd) maar door dit proces met The Curated Closet weet ik: nee dit is gewoon echt wat ik mooi vind en daar blijf ik bij. Ik kwam dus eigenlijk uit op wat ik al wist, maar nu ben ik er zekerder en bewuster van.

  Ik hoop dat we nog steeds je proces mogen volgen, mocht je je capsule garderobe weer gaan aanpassen.
  Als je het leuk vindt, zou je misschien wat vragen van de https://www.womeninclothes.com/survey/ willen behandelen? Het zijn allerlei vragen over persoonlijke stijl, bijvoorbeeld:

  27. can you recall some times when you have dressed a particular way to calm yourself or gain a sense of control over a situation that scared you?
  29. did your parents teach you things about clothing, care for your clothing, dressing or style? what lessons do you remember? or did you just pick things up?
  37. what is your process getting dressed in the morning? what are you considering?
  40. if you had to wear a “uniform” what would it look like?AntwoordAnnuleer

  • Sophie20/11/2017 - 17:25

   Oh erg herkenbaar, die opmerkingen over het dragen van zwarte kleding haha. Het gaat er om hoe jij je erin voelt, niet wat anderen ervan vinden (maar het blijft jammer, die ongevraagde kritiek en vragen).

   Ik blijf mijn capsule wardrobe elk seizoen op Naoki documenteren 🙂 Ik zal even nadenken of ik de vragen kan beantwoorden in een ander artikel, bedankt voor de tip!AntwoordAnnuleer

 • EmilyLotus20/11/2017 - 14:45

  Je inspireert me om ook eens kritisch naar mijn eigen kledingkast te kijken. Ik draag vooral zwart – daar voel ik me gewoon het meest prettig in – maar draag tegenwoordig ook wel meer, zoals grijs of een mooie teal kleur. Nooit fel, dat staat mij niet (vind ik).AntwoordAnnuleer

  • Sophie20/11/2017 - 17:31

   Tenzij je veel contrast en/of warmte in je gezicht hebt, staan felle kleuren ook minder goed, ik merk dat ook. Felle kleuren laten me erg bleek lijken, terwijl wat zachtere/grijsachtige kleuren balans brengen.

   Gewoon zwart blijven dragen, doe ik ook – gelukkig is het goed te combineren met andere kleuren zoals grijs! 🙂AntwoordAnnuleer

 • Anja - Minimalist Dutchie20/11/2017 - 14:51

  Ik ga ook maar eens aan zo’n documenteer-rondje. Elke dag een fotootje moet toch te doen zijn… dank voor je tips!AntwoordAnnuleer

  • Sophie20/11/2017 - 17:32

   Jazeker, gewoon even snel met je smartphone in de spiegel 🙂 Is echt handig!AntwoordAnnuleer

 • Mariëlle20/11/2017 - 18:22

  Wat super leuk om je conclusie te lezen! Ik ben nu ook weer heel erg aan het twijfelen, had van het weekend niks om aan te trekken vond ik… Even kijken wat ik daar mee ga doen!AntwoordAnnuleer

 • Lieve20/11/2017 - 18:56

  Een tip die ik kreeg van een kleurconsulente en ook zelf toe pas, is kleuren die je minder goed staan te combineren met accessoires in kleuren die wel bij jouw kleurtype passen. Ik ben een herfsttype en sta dus eigenlijk niet goed met koude kleuren. Wanneer ik die toch draag, zorg ik altijd voor oorbellen, een ketting, een sjaaltje… in een warme kleur. Dat scheelt echt enorm.AntwoordAnnuleer

 • Mirthe20/11/2017 - 23:28

  Zo fijn om dit te lezen! Ik ben zelf ook begonnen met bijhouden wat ik draag en heb al mijn eerste aankopen gedaan, zo heb ik heel veel hemdjes zonder mouw en blouses met lange mouw maar draag ik mijn mini collectie t shirts veel vaker omdat ik voor mijn studie (ziekenhuis) vaak korte mouwen moet dragen. Ik had nog een vraag, waar koop jij je v hals t shirts? Ik kan eigenlijk alleen shirts met een ronde hals vinden of met heel doorschijnende/dunne stof in het wit 🙂 En wil graag een echt goed exemplaar aanschaffen!AntwoordAnnuleer

 • Carool21/04/2019 - 21:21

  Ik ben ook een zomertype en draag veel kleuren in mint, roze, lichtblauw enz…nu zou ik toch graag meer vrouwelijker en volwassener willen kleden.
  Ik word toch veel jonger geschat, zou zwart kunnen passen bij een bleke huid? Heb draag niet graag make up daardoor zie ik ook bleek en jonger, zou zwart passen? Je topjes enz zien er zo vrouwelijk uit! Mooi!

  Kun je tips geven?AntwoordAnnuleer

  • Sophie22/04/2019 - 14:16

   Je kunt de kleuren die je nu draagt iets donkerder maken, bijvoorbeeld van lichtblauw naar donkerblauw, dat ziet er vaak wat volwassener uit. Zwarte kleding en een bleke huid gaan niet altijd samen, maar als jij het mooi vindt waarom niet? Ik draag het graag en voel me er sterk en zelfverzekerd in 😉 Ik merk wel dat wanneer ik foundation draag, en mijn huid dus egaal oogt zonder roze plekjes, ik zwart beter kan hebben. Dus daar let ik een beetje op als ik bijvoorbeeld zwarte jeans en een zwarte top draag. Ga gewoon eens een winkel naar binnen en pas wat kleding die iets uit je comfortzone ligt. Ik houd van De Bijenkorf omdat ze zoveel keuze hebben, ook al koop je uiteindelijk niets je kunt wel veel stijlen uitproberen. Succes! 🙂AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Om de week inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang om de week een mailtje van mij.

Dankjewel voor het aanmelden!