Over ‘Cancel Culture’ en fouten maken

Over 'Cancel Culture' & vrijheid van meningsuiting

Door de hedendaagse Cancel Culture op social media is niemand meer veilig. Bekende mensen en influencers worden continu “gecanceld” om dingen die ze soms jaren geleden gezegd of gedaan hebben. Hun excuses aanbieden en ervan willen leren mag dan weinig baten. Ook als gewone burger is het soms lastig om je mening online te uiten of een fout toe te geven. Voordat je het weet zeg je iets verkeerds en word je voor dom, racistisch of seksistisch uitgemaakt. Ik vind dat we hiermee inmiddels een beetje doorslaan.

Niemand is namelijk perfect. We hebben allemaal weleens domme dingen gedaan of iets gezegd waarvan we nu spijt hebben. Dit is heel normaal en hoort bij het leven. We maken fouten, waar we vervolgens van leren. En ook daarna maken we weer fouten, waar we opnieuw van kunnen leren. Niemand is ooit uitgeleerd en niemand zal ooit helemaal perfect worden. En wat of wie is eigenlijk “perfect”? Door al onze verschillende meningen, visies en manieren van leven bestaat er geen perfecte identiteit of persoonlijkheid. Ik heb inmiddels allang geaccepteerd dat dit leven een leerproces is en dat we door ons best te doen in ieder geval een heel eind kunnen komen.

Influencers in Saoedi Arabië – #canceled

Een recent voorbeeld: de propaganda campagne van de Saoedi Arabische overheid. Honderden influencers werden afgelopen maand naar Saoedi Arabië gevlogen om een festival bij te wonen. Hier kregen ze dik voor betaald, hun vlucht werd vergoed en ze verbleven in een luxe hotel. Vanuit de VIP sectie maakten ze foto’s die ze op social media moesten plaatsen met bepaalde hashtags. Een aantal influencers liet het hierbij, anderen schreven vol lof over het land en hoe modern de mensen en steden inmiddels zijn. Wat ze er niet bij vermeldden: buiten de VIP sectie werden vrouwen lastig gevallen en aangerand. De crop tops en korte jurkjes die de influencers droegen, mogen door Saoedi Arabische vrouwen niet gedragen worden. De vrijheid en luxe waar deze influencers van genoten, daar kunnen de meeste Saoedi Arabische inwoners alleen maar van dromen. Ze vergaten ook te vermelden dat dit een betaalde campagne was, georganiseerd door de overheid. Ze werkten, wellicht onbewust, mee aan een grote propaganda campagne om zo het land een beter imago te geven.

Ik zag dit op Instagram voorbij komen en moest er iets over schrijven. Ik deelde mijn verbazing op Instagram Stories, waarop veel reacties kwamen. Op een gegeven moment kreeg ik echter een beetje spijt van mijn posts. Want reacties zoals “ja, bizar dit!” had ik wel verwacht, maar de manier hoe sommigen reageerden dan weer niet. Ik las een aantal haatdragende reacties naar de influencers toe in mijn berichten en bekeek de reacties bij deze influencers zelf. Nou, die waren niet niets… Ik zal de termen en woorden hier niet herhalen, maar het ging er soms heftig aan toe. Ik denk dat sommigen even vergeten dat dit ook gewoon mensen zijn. Mensen die net zoals wij fouten maken. Hun fouten worden alleen door honderdduizenden of miljoenen mensen gezien. Het is altijd makkelijk om te oordelen, ook vanuit mijn kant in dit geval. Ik vind dat je mening uiten altijd mag, maar de volgende keer wacht ik even af en noem ik geen mensen meer bij naam. Dit was een leermoment voor mij. Het voelde niet goed om onderdeel te zijn van de kritiek die op een gegeven moment echt uit de hand liep, wetende dat dit ook gewoon mensen zijn die fouten mogen maken (en daarnaast: misschien zien zij dit helemaal niet als fouten maken en hadden ze een goede reden om aanwezig te zijn).

Gun een ander de vrijheid om zichzelf te uiten en ontwikkelen

We willen natuurlijk allemaal een goed persoon zijn en door anderen geaccepteerd worden. Maar in hoeverre accepteren wij anderen en hun mening? En accepteren we dat anderen ook fouten mogen maken? Ik hoef alleen maar Twitter te openen om te zien dat veel mensen alleen diegenen accepteren, die net zoals zij denken. Ik zie links en rechts mensen zich in allerlei discussies mengen en mensen persoonlijk aanvallen, omdat ze een andere levensstijl of mening hebben. Ik zie tweets voorbij komen van mensen die #woke zijn en iedereen accepteren, behalve dan mensen die anders dan zij denken.

Op social media zie ik soms een best nare wereld. Een wereld waar mensen gecanceld worden of er niet meer bij mogen horen, omdat ze niet links, rechts, duurzaam of ruimdenkend genoeg zijn. Ik vind dit jammer, want ik vind andere perspectieven ook waardevol. Ik begrijp dat niet iedereen dezelfde opvattingen heeft als ik en dat ze daarom andere beslissingen maken. Voor mij is het daarom een leerproces in hoeverre ik kritiek uit op anderen. Wanneer is dit oké en wanneer kan ik mijn kritiek beter voor mezelf houden? Ik vind dat er ruimte moet zijn om je mening te geven, maar wanneer gaan we hierin te ver?

Fouten maken mag

Als we allemaal wat meer compassie zouden tonen naar onszelf en anderen, dan ontstaat er een hele andere wereld. Een wereld waarin we ons mogen ontwikkelen op onze eigen manier. Waarin we vragen mogen stellen. Fouten mogen maken. Waar we kunnen luisteren en onze eigen mening mogen vormen. En waar we ook vrij zijn om deze mening weer te veranderen.

Want niemand is perfect. Iedereen maakt weleens fouten. Wat jij “goed” vindt, vindt een ander “slecht”. Jezelf ruimdenkend noemen, maar over anderen oordelen met een andere mening, is niet ruimdenkend. Laat mensen fouten maken en hiervan leren. Focus op je eigen leven en jouw unieke pad en gun anderen de vrijheid om dit ook te doen. Anderen mensen zijn wellicht niet perfect, maar dat ben jij ook niet 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

  • Michelle26/01/2020 - 10:17

    Kan mij wel vinden in wat je schrijft. Alleen ben ik nog steeds tegen al die propaganda van S-A kan gewoon echt niet! Zeker van de donkere influencers! S-A “ontvoerd” nog steeds mensen uit Afrika: Sudan, Ghana, Nigeria, Kenya…. Die verhandelt, mishandelt and uitgeslaafd worden aan de Arabieren. Slavenhandel op grote schaal ook nog. 
    Ik denk dat belangrijk is dat wanneer “influencers” (het woord zegt het al, beïnvloeders) eerst onderzoek doen naar wat zij gaan uitgeven als informatie, campagne voor gaan voeren etc etc. Geef the ins en de complete outs. Het is jammer dat influencers niet gehouden worden aan MVO maatstaven die elk bedrijf wel opgelegd krijgt. Maar goed, dat is weer een andere topic 😘😉 Goed stuk weer… en nee ik ben far from perfect! Hahaha AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang 1-2 keer in de maand een mailtje van mij.

Thank you for subscribing!