Een jaar lang geen kleding kopen

Een jaar lang geen kleding kopen

Een jaar lang geen kleding kopen… Kan dat? Ik ben jarenlang nogal verslaafd aan shoppen geweest. Ik kwam wekelijks in de stad en bezocht meerdere keren in de week mijn favoriete webshops. Vooral kortingcodes waren een grote trigger voor mij: wanneer ik 20% korting op een bestelling kon krijgen, dan moest ik wat kopen. En zo ontstond er een grote collectie kleding (en accessoires, cosmetica, boeken…), waar ik misschien maar 10% echt van droeg.

Ik heb sinds januari al geen nieuwe kleding meer gekocht

Ik ben hard aan het werk om mijn creditcardschulden af te lossen. Ik wist in eerste instantie niet zeker of ik dat zo ‘out in the open’ wilde gooien, maar ik merk dat het delen van persoonlijke struggles mij helpt om het verleden te accepteren en actie te ondernemen. Dus herhaal ik het hier nog maar een keer en mocht iemand die dit leest ook in de schulden zitten: je kunt er echt uitkomen en het is niet iets om je voor te schamen! We maken nou eenmaal af en toe verkeerde keuzes. Het duurde bij mij even voordat ik de volledige verantwoording hierover wilde nemen, maar dit jaar was ik er eindelijk klaar voor. Het afbetalen van mijn schulden zorgt ervoor dat ik sinds 1 januari dit jaar minder geld uitgeef. Veel minder: ik heb sinds begin januari dan ook geen nieuwe kleding meer gekocht.

Die realisatie liet me beseffen dat ik echt veranderd ben. Al bijna 3 maanden geen nieuwe kleding gekocht? Dit had ik een paar jaar geleden nooit geloofd. Ik had al moeite met mijn shopverbod van 1 maand in 2014! En toch doe ik het, zonder dat het teveel moeite kost. Ik haal op dit moment meer voldoening uit honderd euro extra naar een creditcardrekening overmaken, dan het uitzoeken van nieuwe kleding. En dat voelt behoorlijk goed en ook wel een beetje volwassen (oh jee!).

Kan ik dit wel een jaar volhouden?

En dus ging ik nadenken: wat als ik het hele jaar geen nieuwe kleding koop? Dat zou me minimaal €100 in de maand besparen (mijn huidige budget voor kleding), wat betekent dat ik zo’n €1200 in een jaar kan sparen. Maar kan dit wel? Wat als ik een item tegenkom dat helemaal bij mij past? Of als ik kleding krijg toegezonden voor Naoki (gebeurt weleens) of als ik iets mag uitzoeken? Wat als een kledingitem dat ik nu vaak draag kapot gaat? Allemaal vragen waar ik afgelopen week over heb nagedacht.

Ik heb besloten om het maar gewoon te proberen: tot en met 31 december geen nieuwe kleding kopen. Ik wil twee uitzonderingen maken: als een belangrijk kledingitem dat ik minimaal wekelijks draag echt vervangen moet worden, dan mag ik het vervangen. Denk hierbij aan een winterjas (daar heb ik er maar 1 van namelijk) of zwarte jeans (waar ik echt in leef en niet zonder kan). Daarnaast sta ik open voor het ontvangen van duurzame kleding voor mijn blog als ik het merk of de webshop waar het vandaan komt wil steunen. In dat laatste geval hoef ik er ook niet voor te betalen, dus dat betekent alsnog dat ik het geld kan sparen. In dit geval zal ik echter wel kritisch zijn (zoals ik nu ook al ben) en alleen iets aannemen als het ook echt mijn stijl is en in mijn garderobe past.

Ik zal heus wel uitgedaagd worden…

Misschien denk je dat ik overdrijf of dat ik te streng ben voor mezelf. Ik zie dit zelf niet zo: ik heb genoeg mooie kleding om het hele jaar te dragen (zie mijn volledige garderobe hier), ik mis niets, ik heb geen drang meer om te shoppen en daarnaast geef ik mijn geld liever aan andere dingen uit. Zoals af en toe buiten de deur lunchen of een koffiedate met een vriendin bijvoorbeeld. Of hier en daar een dierproefvrij en duurzaam cosmetica product te kopen en te reviewen op Naoki. Ik denk dat ik heus wel uitgedaagd zal worden en dat ik soms “nee” moet zeggen, wanneer ik eigenlijk “ja!!!” wil zeggen, maar ik ga de uitdaging aan.

Naast dat ik dit voor mezelf doe, is er nog een reden die me motiveert om deze uitdaging aan te gaan: kledingverspilling en het milieu. Ik voel me altijd schuldig als ik iets koop of aanneem en het vervolgens niet gebruik. Ik hoop dus op geen kledingverspilling vanuit mijn kant dit jaar. Daarnaast bespaar ik ook een beetje energie doordat er niets naar Nederland hoeft worden gevlogen voor mij en werk ik niet mee aan de misstanden in de kledingindustrie. De merken die het wel goed doen (fairtrade, duurzaam en vegan) zal ik nog wel steunen op Naoki, alleen op andere manieren.

Ik ga jullie niet vervelen met maandelijkse updates, maar eind juni wil ik wel mijn eerste update schrijven: is het me dan gelukt om een half jaar geen kleding te kopen? Ik ben ontzettend benieuwd! Oh, en die webshops die ik voorheen wekelijks bezocht? Die heb ik allemaal uit mijn favorieten gehaald en daarnaast heb ik me uitgeschreven voor nieuwsbrieven. Zo kan ik ook niet verleid worden door kortingcodes en nieuwe ‘must have’ items…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Roos21/03/2016 - 07:58

  Wat ontzettend goed! Super dat je dit met ons deelt en enorm goed om de schulden af te lossen. Op het Vivaforum is een topic waarin ook weer een nieuwe kleding challenge is begonnen. Hier lees ik veel goede tips en trics, misschien is het voor jou ook wat op eventueel lastige momenten.

  Ik heb de uitdaging tot drie weken terug 7 maanden volgehouden om geen kleding te kopen.
  De kast puilt gewoon uit en daar had/heb ik zo genoeg van dat ik die beslissing toen genomen heb.

  Voor nu heb ik met mezelf weer een kleding en cosmetica shop stop afgesproken. Ik merkte dat ik het kleding shoppen ging vervangen door cosmetica op zoek naar de perfecte groene producten en make up. Dus ik doe graag met je mee en kijk uit naar je updates 🙂AntwoordAnnuleer

 • Mariska21/03/2016 - 08:58

  Wauw, heel knap dat je dat bent gaan doen! Ik denk niet dat ik het je na zou doen maar het is behalve goed ook heel leerzaam! Ben benieuwd hoe het verder gaat 😀AntwoordAnnuleer

 • Mo21/03/2016 - 09:17

  Top! Ik heb voor mezelf besloten dat ik heel 2016 geen kleding zal kopen en tot nu toe gaat dat goed (op een paar tweedehands schoenen na… Oeps). Ik wens je veel succes, al heb je dat waarschijnlijk niet nodig; het is makkelijker dan het lijkt!AntwoordAnnuleer

 • Natasja21/03/2016 - 09:20

  Wat goed dat je de uitdaging aangaat! Ik ben heel benieuwd hoe het je afgaat. Eerlijk gezegd denk ik dat door het niet meer kopen van kleding je er ook minder behoefte aan zult krijgen, alsof er een knop om gaat. Ik ben al een aantal jaren bezig met minimaliseren en probeer sinds begin dit jaar bewust minder kleding te kopen. Tot nu toe heb ik 2 kledingstukken gekocht, o.a. een nachthemd omdat in mijn huidige exemplaar gaten beginnen te vallen 😉 Dus wat dat betreft is het goed dat je een uitzonderingsregel hebt ingesteld. Heel veel succes!AntwoordAnnuleer

 • jeapiebel21/03/2016 - 09:38

  Schuld of geld problemen is zeker niet om voor te schamen, maar juist trots te zijn als je het probeert op te lossen en opnieuw te starten. Wel goed dat je toch een jaar geen kleding koopt, ik denk dat als je echt wil het gaat ook lukken. Wie weet na deze post krijg je meer dan genoeg kleding toe gestuurd dat je niet eens behoeft hebt om te kopen. 😉 Mooie uitdaging en leuk artikel.AntwoordAnnuleer

 • BySilke21/03/2016 - 09:40

  Supergoed! Ik ben echt benieuwd of het je gaat lukken. Vast wel, want je bent al goed bezig hé! Ik koop eigenlijk sowieso al weinig kleren, dus op dat vlak heb ik wel geluk, haha.AntwoordAnnuleer

 • Mariëlle21/03/2016 - 10:58

  Jeetje wat knap zeg! Je houdt het tot nu toe al super goed vol, volgens mij gaat het je wel lukken. Je wilt en je hebt meerdere goede redenen om het te willen. Dit artikel teruglezen zal je wellicht helpen om gemotiveerd te blijven 🙂AntwoordAnnuleer

 • Jantine21/03/2016 - 11:06

  Goed bezig!
  Ik doe het momenteel hetzelfde. We zitten in een traject voor schuldsanering, en hoewel er een bedrag wordt vrijgehouden voor kleding, voelt het beter als we dat niet uit hoeven geven. Dat betekent niet dat er helemáál geen kleding binnen komt; eind vorig jaar heb ik een enorme stapel kleding gekregen, en we zijn vorige week nog naar de kledingbank geweest. Maar ook daar neem ik alleen kleding mee die ik ook echt wil dragen, want volgens mij zou ik tien jaar vooruit kunnen met de kleding die ik nu heb liggen 😉

  Sowieso is het fijn om het milieu minder te belasten, en ook om zo af en toe in je eigen kast te kijken wat je allemaal hebt …AntwoordAnnuleer

 • Charlotte21/03/2016 - 12:47

  Wat en goed voornemen! Vergeet trouwens ook niet om nieuwe sokken en ondergoed te kopen… Maar ik neem aan dat dat onder “vervanging” valt?

  Zelf probeer ik op dit moment ook zo weinig mogelijk kleding te kopen, omdat ik bezig ben met het opstarten van mijn onderneming en moet leven van en BBZ uitkering op dit moment. Was in de winter wel tricky, want mijn winterjas is best wel oud. Ik ben echter wel van het naaien en repareren, dus gelukkig kon ik het kopen van een nieuwe nog even uitstellen tot volgend jaar!

  Heel veel succes met je no-buy in ieder geval!AntwoordAnnuleer

 • Saskia21/03/2016 - 13:20

  Wat tof dat je zo open bent over je schulden. Ik denk zeker dat je niet de enige bent en je kunt zo mensen echt inspireren. Mij inspireer je ook. Ook al heb ik misschien dan geen schulden het kan inderdaad wel wat minder met het shoppen. Zoveel spullen heeft een mens echt niet nodig.AntwoordAnnuleer

 • Laura21/03/2016 - 13:29

  Zet ‘m op Sophie, you can do it!

  Helemaal niet kopen is makkelijker dan minderen. Goed dat je je hebt uigeschreven, dat is stap 1. Hou vol en let me know als je een keer peptalk nodig hebt xAntwoordAnnuleer

 • Sara21/03/2016 - 13:38

  Whooh wat knap, en wat goed (en inspirerend)!!! Het lijkt mij als enorme modeliefhebber echt een enóóórme opgave (ik heb al moeite met minder en duurzamer kopen, maar hé ik ben ook nog een rookie!), dus des te meer respect heb ik voor jouw keuze. Ik ben heel benieuwd naar je post in juni, maar natuurlijk gaat het je lukken! En, het scheelt: je hebt al een mooie garderobe, dus je hoeft er het komende jaar niet bij te lopen als een verslofte gekkie 😉 En misschien volg ik in 2017 wel je voorbeeld, who knows…AntwoordAnnuleer

 • Denise21/03/2016 - 14:25

  Oh wat knap en goed! en ook heerlijk, als je zelf al aangeeft dat je alle (basics) hebt dan kun je daar prima van doen inderdaad. Slim van het uitschrijven van nieuwsbrieven, een flinke trigger minder.
  Zelf ben ik geëmigreerd sinds afgelopen zomer en hier speelt fair fashion nog niet waardoor ik ook makkelijk halfjaar niets heb aangeschaft (1 korte broek want ik had er maar 2 terwijl het hier 6 maanden zomer is) Ben nu lijstje maken met dingen die nog mis want er zijn wat dingen gesneuveld. Mocht ik dit hebben dan ga ik het ook proberen. Lijkt me heerlijk! Succes ermee en ik ben benieuwd naar het resultaat in juni 🙂AntwoordAnnuleer

 • Iris21/03/2016 - 15:06

  Wat ben je super goed bezig en voor het aflossen hoef je je absoluut niet te schamen. Knap dat je gaat proberen een jaar lang niks te kopen. Ik denk dat ik daar zelf wel enorm moeite mee zou hebben, al koop ik nu zelf ook al een stuk minder! Zet hem op, het gaat je lukken!AntwoordAnnuleer

 • Danielle21/03/2016 - 17:23

  Wat een mooie uitdaging ga je met jezelf aan! Ik zit me te bedenken dat ik dit jaar ook nog niets heb gekocht, laatst was nieuwe jeans in november en een jurk voor kerst. Heb sindsdien wel 2 vuilniszakken weggedaan omdat de kleding niet meer paste of ‘op’ was. Heb binnenkort een leuk feest en bedacht me dat ik een nieuwe jurk nodig had, maar eigenlijk heb ik zo veel moois in de kast hangen. Dus ga alleen nog het hoognodige kopen voor de zomer, moet lukken!AntwoordAnnuleer

 • Mirjam21/03/2016 - 17:39

  Interessante challenge! Zet hem op!AntwoordAnnuleer

 • Caro21/03/2016 - 17:39

  Ik wil best maandelijkse updates!AntwoordAnnuleer

 • Judith21/03/2016 - 19:05

  Geweldig! Ik kijk uit naar de updates (vaker zou mij zeker niet vervelen, maar wat je zelf wil)AntwoordAnnuleer

 • Grady21/03/2016 - 19:20

  Heel herkenbaar….Helemaal niets kopen lukt mij niet( net n nieuw badpak gekocht) .
  Ik heb ook veel schulden, ben werkeloos en heb 2 studerende jong mannen in huis…
  Mijn manier van bezuinigen: als ik iets leuks zie, vraag ik me af: heb ik het echt nodig,wat hangt er nog in de kast?
  Als ik echt iets nodig heb( laatst n nette zwarte broek) ga ik naar de kringloop, mooie broek gevonden van promiss voor 4 euro!!
  Er hingen ook mooie winterjassen hoor!!
  Zo doe ik het ook met make-up en verzorging, eerst het oude ( niet zo verantwoorde) opmaken, nieuw zelf maken( kokosolie,bakingsoda) of bij de tuinen in de aanbieding. Veel succes met je goede streven.AntwoordAnnuleer

 • Iris21/03/2016 - 19:27

  Wauw wat tof Sophie! Ik vind het een super mooi voornemen. Van die 1200 kun je straks vast iets heel leuks doen:)! Als die schulden eenmaal zijn afbetaald.
  Ik ben heel benieuwd hoe het je afgaat en je updates hierover:) Ik ben nog niet zover maar ik doe mijn best! Ik heb gisteren het grootste deel van mijn kleding verkocht op de IJhallen markt en voel me letterlijk 10 kilo lichter haha;)!AntwoordAnnuleer

 • Bernadet21/03/2016 - 20:27

  Wat goed! (ook respect voor je openhartigheid van je vorige verhaal). Ik heb geen schulden maar puur voor het milieu mag ik alleen tweedehands iets kopen van mezelf en nieuw alleen vervangen als het echt nodig is en dan idd alleen verantwoorde merken (je kan immers niet zonder ondergoed, he…)
  Ik merk dat ik sinds deze ‘regels’ zelfs tweedehands bijna niets meer koop.
  Ik ben benieuwd naar je update!AntwoordAnnuleer

 • Rowan - sillysis.nl22/03/2016 - 00:12

  Wat een mooi en openhartig artikel! Er heerst inderdaad een soort taboe op. Terwijl het de beste kan overkomen. Niet iets om je over te schamen dus. Knap dat je het al 3 maanden volhoudt om geen kleding te kopen,heb ik echt respect voor. Ik ga zelf ook eens nadenken over hoe ik kan en wil minderen hierin.AntwoordAnnuleer

 • Kim22/03/2016 - 12:52

  Wat goed dat je dit doet! Knap hoor dat je de schulden aangaat. Er zijn zoveel mensen die hun kop in het zand steken en je gaat gewoon de uitdaging aan. You go girl!

  Ik hoop dat je- net zoals ik- mag genieten van de rust die minimaliseren je gaat geven. Het is heerlijk!AntwoordAnnuleer

 • Weekoverzicht |23/03/2016 - 07:01

  […] droegen. Hopelijk past het iemand anders beter, en kunnen we er dus iemand blij mee maken! Net als Sophie wil ik dit jaar geen kleding kopen als het niet echt moet (eigenlijk met dezelfde reden dus), maar […]AntwoordAnnuleer

 • Brigitte23/03/2016 - 18:23

  Super goed van jou! Schulden kunnen iedereen overkomen hoor. Ik koop ook amper nieuwe kleding. Ik heb genoeg, wil minimaliseren en ik wil aan het milieu denken. Als ik echt iets moois zie, kijk ik vaak op MP en uiteindelijk komt het toch na een tijdje voorbij daar. Heb al een jaar niks nieuws gekocht (behalve sokken, ondergoed, onder t-shirts en een paar schoenen, die ik voor kerst kreeg).

  Door minder te kopen, krijg je er uiteindelijk ook minder zin in. Echt! De trigger gaat weg. Succes en ik lees graag je updates.AntwoordAnnuleer

 • Floortje26/03/2016 - 11:48

  Spannend! Wat een supergoed voornemen! Ik koop zelf vrijwel nooit kleding meer… Ik ben benieuwd naar je update!AntwoordAnnuleer

 • H*26/05/2016 - 02:40

  Wat een mooi en dapper verhaal. Ik ben erg benieuwd hoe het na al die maanden gaat en of je je kast erg aan het ‘herontdekken’ bent. Ik ben nu zelf erg bezig met duurzaam, eerlijk & tweedehands shoppen, maar helemaal niks is natuurlijk nog beter voor milieu en portemonnee. Ik doe in oktober zeker weer mee aan de buy nothing new month, maar als ik dit zo hoor kan ik er misschien wel een langere periode aan vastplakken!AntwoordAnnuleer

  • Sophie26/05/2016 - 09:30

   Ik heb het tot nu toe nog volgehouden 🙂 Ik draag voornamelijk dezelfde kleding haha, maar ook dat went. Ik heb nu elke dag iets aan wat ik echt heel mooi vind en goed zit! Ik zal in juni een update schrijven.

   Succes met de no-buy maand, maar dat gaat je zeker lukken!AntwoordAnnuleer

 • […] jaar besloot ik om een jaar lang geen kleding te kopen. Nu het jaar voorbij is zal ik met jullie delen hoe ik het afgelopen jaar […]AntwoordAnnuleer

Welkom op Be your own muse!
Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials