Durf voor meer te kiezen

Durf voor meer te kiezen

Vorig jaar kwam ik tijdens een journaling sessie tot de volgende conclusie: ik durf niet voor meer te kiezen. Meer als in: meer aandacht vragen. Meer van mezelf laten zien. Meer geld verdienen. Meer verwachten van anderen. Heel lang speelde ik het op safe, want dan kon ik niet gekwetst worden. Dan hoefde ik niet veel van anderen én mezelf te verwachten. Opeens “klikte” er iets: dit is waarom ik niet alles uit het leven haal. Herkenbaar? Lees dan verder.

Wees vooral anderen niet tot last…

Ik ben vast niet de enige die als kind geleerd heeft om stil te zijn en me netjes te gedragen. Vooral niet opvallen, niet teveel vragen stellen, niemand tot last zijn… Dit is iets dat ik zowel thuis als op school leerde door mijn omgeving te bestuderen. Want als ik een beetje op de achtergrond bleef, dan was ik anderen niet tot last. Als ik mezelf kon vermaken en weinig aandacht opeiste, dan maakten anderen zich geen zorgen om mij. Overal om mij heen zag ik namelijk dat mensen zich zorgen maakten en dat dat stress opleverde. Ik merkte al snel dat als ik me gedroeg, ik in ieder geval niet bijdroeg aan nog meer stress.

En zo heb ik jarenlang geleefd. Een beetje stil en vaak op de achtergrond. Playing safe en vooral niet teveel verwachten of te groot dromen. Toen ik eenmaal volwassen was leerde ik gelukkig wel dat je soms best om wat aandacht mag vragen. En dat je niet alles in je eentje op kunt lossen. Sinds ik blog durf ik meer van mezelf te laten zien. En heb ik geleerd dat een eigen mening vormen en hiervoor op te komen zich loont. Maar echt groots dromen, helemaal voor iets te gaan, meer ruimte en aandacht opeisen: dat was niet voor mij bestemd.

Jezelf klein houden

Naar mijn idee was dat alleen voor de allerbeste en allerslimste mensen. Mensen die echt een verschil maken, die ergens zo goed in zijn dat ze deze aandacht op mogen eisen. “Gewone” mensen zoals ik konden beter op de achtergrond blijven. Toen ik dit opschreef dacht ik voor het eerst bij mezelf “wtf Sophie, waarom houd je jezelf zo klein?” Ik vroeg mezelf waarom ik dacht dat ik niet slim of goed genoeg was om meer uit het leven te halen. Ik zie namelijk continu mensen op social media, op tv en in overige media die aandacht opeisen die vaak niets bijzonders te melden hebben. Dit zijn ook niet altijd de allerslimste, mooiste of beste mensen. Dit zijn vaak gewone mensen die om aandacht durven te vragen en dit daarom krijgen.

Over ondernemers las ik ooit iets vergelijkbaars: het verschil tussen ondernemers en aspirant-ondernemers is dat ondernemers de dingen doen die anderen niet durven doen. Ze durven groots te denken en doen, laten zichzelf zien, ondanks dat ook zij weleens bang zijn voor kritiek, en durven te falen. Ze ondernemen actie, waar anderen blijven vastzitten bij het nadenken over actie ondernemen. Ook bij ondernemers is het zeker niet zo dat al deze mensen altijd slim of het allerbeste in iets zijn. Maar ze nemen wel actie, maken beslissingen en gaan ervoor. Ze durven te ondernemen. Sindsdien probeer ik wat meer van deze mindset over te nemen. Want als ik dat niet doe, blijft mijn leven hetzelfde. Een “oké” leven, maar nooit geweldig.

Tijd om actie te ondernemen

En dus laat ik hier en daar meer van mezelf zien. Ik durf om meer geld te vragen voor mijn werk. Ik stel vragen, soms ook kritische, en ben niet meer bang om voor mezelf op te komen. Ik onderneem meer actie. Ik durf vaker “ja” te zeggen op dingen die ik vroeger niet durfde. Ik denk wat grootser. Toen ik vorig jaar in Miami was plande ik spontaan een fotoshoot in met een lokale fotograaf (zie één van die foto’s hierboven). Waarom niet? Ik heb nu mooie foto’s van mezelf die ik online veelzijdig in kan zetten én een mooi aandenken. Afgelopen zomer startte ik een nieuwe website en bood ik services aan wat niet helemaal aansloeg. De oude Sophie had wellicht spijt gehad of wilde dit zo snel mogelijk weer vergeten, maar de huidige Sophie denkt “toch maar mooi gedaan en geprobeerd”. Ik heb ervan geleerd en die lessen neem ik mee op Be your own muse en in mijn toekomstplannen.

Wat ik jou wil meegeven als dit herkenbaar klinkt: kies voor jezelf. Durf te dromen en onderneem actie. Je hoeft echt geen ondernemer of girlboss te worden of hard aan een carrière te werken als dat niet je droom is. Maar er is vast iets dat je wilt bereiken en wat je tot nu toe hebt uitgesteld. Misschien droom je erover, maar heb je nog geen actie ondernomen. Zet vandaag die eerste stap! Want jij verdient ook een geweldig leven. Jij bent net zo waardevol en uniek als al die anderen die wel hun dromen najagen. Jij hebt unieke talenten en skills die heel graag naar voren willen komen. Maar je moet ze wel durven ontwikkelen door die eerste stap te zetten.

Durf voor meer te kiezen, durf voor jezelf te kiezen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

    Hi! Ik blog nu op SophieCarleen.nl. Daar vind je tevens mijn overige blogposts die ik voor Be your own muse heb geschreven.

     

    Nieuwste artikelen

    Socials