De no-buy challenge: zo houd je hem vol

De no-buy challenge: zo houd je hem vol

Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik drastisch minder zou gaan shoppen, sommige seizoenen geen nieuwe kleding meer koop en dat mijn creditcardschulden binnen twee jaar afbetaald zouden zijn, dan had ik je niet geloofd. Ik hield namelijk van shoppen, het liefst meerdere keren in de week. In het weekend nieuwe kleding, doordeweeks na werk nieuwe make-up, een paar keer in de maand nieuwe tijdschriften en boeken… Het maakte mij allemaal erg gelukkig. Dacht ik dan. Want nu leef ik heel anders en voel ik me juist gelukkiger. De zogenaamde ‘no-buy challenges’ hebben mij hier erg bij geholpen. In dit artikel leg ik je uit waarom en deel ik tips waar ik veel aan gehad heb.

Waarom een no-buy?

Waarom wil je minderen met het kopen van spullen? De reden verschilt per persoon. Een aantal goede redenen zijn:

– Omdat je geld wilt sparen.
– Omdat je shopverslaafd bent en hier vanaf wilt komen.
– Omdat je een propvolle kledingkast hebt en er steeds meer bij komt.
– Omdat je teveel geld uitgeeft aan spullen.

Welke reden ook voor jou van toepassing is: een no-buy kan iedereen goed doen. Al is het maar zodat je tijd over hebt om andere dingen te doen. Zoals een wandeling in de natuur maken, uitgebreid koken, quality time met je vriend of vriendin… Ik las dan ook regelmatig een nieuwe no-buy in. Wanneer ik merk dat ik weer teveel shop (mijn shopverslaving is grotendeels verdwenen, maar ook ik heb nog zo mijn momenten), weet ik dat het tijd is om een stapje terug te doen.

Wat voor een no-buy?

Je hebt besloten om een tijdje niets nieuws te kopen. Als dit je eerste keer is, begin dan niet meteen door een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen – dat is misschien iets te hoog gegrepen. Maar een maand lang geen kleding kopen moet wel te doen zijn. Misschien is kleding niet iets waar je veel geld aan uitgeeft, misschien is het make-up voor jou, boeken, koffie’s to-go, spullen voor in huis of iets anders. Ga bij jezelf na waar je mee wilt minderen en hoe lang. Een maand is prima om mee te beginnen: zo daag je jezelf uit, maar duurt het niet te lang.

Er zijn door het jaar heen verschillende groepen en websites die no-buys organiseren. Zoals een heel seizoen geen kleding kopen of een hele maand niets kopen behalve boodschappen. Zo ben ik begonnen met een maand lang niets kopen behalve broodnodige dingen. En heb ik in 2016 een heel jaar geen kleding gekocht (het verslag lees je hier). Als je inspiratie zoekt: Google is your best friend. Op dit moment probeer ik regelmatig een aantal maanden geen kleding, accessoires en sieraden te kopen wanneer ik hier genoeg van heb. Zo probeer ik in juni en juli hier geen geld aan uit te geven en heb ik weer een spontane ‘no-buy’ ingelast.

De no-buy challenge: zo houd je hem vol

Zo houd je de no-buy vol

Hierbij mijn tips die mij de afgelopen jaren altijd geholpen hebben:

Vermijd winkels en webshops die de ‘no-buy’ producten verkopen

Het is eigenlijk heel simpel: bezoek gewoon geen winkels en webshops in de tijd dat je in een no-buy zit. Zo kan je ook niet verleid worden door nieuwe items, aanbiedingen of een andere slimme marketing truc. Wanneer je uit automatisme je favoriete webshops bezoekt: meteen wegklikken. De webshops en winkels bestaan na de no-buy ook nog wel en nee, je hebt dat ene trendy item echt niet nodig… Extra tip: schrijf je uit van alle nieuwsbrieven met aanbiedingen van je favoriete webshops.

Herinner jezelf elke dag eraan waarom je hiervoor gekozen hebt

Heb je schulden? Dan is het belangrijker om deze eerst af te betalen. Heb je al een overvolle kledingkast? Dan heb je die extra kledingstukken niet nodig. Als je een no-buy begint met een doel en dit voor ogen houdt, dan is het makkelijker om vol te houden. Beloon jezelf dan ook door jezelf complimentjes te geven of om iets leuks te doen (iets dat niets met shoppen te maken heeft).
The best things in life are free 😉

Wanneer je toch verleid wordt, stel jezelf deze vragen

Ben je iets tegengekomen dat je echt moet hebben? Wil je voor dit ene item een uitzondering maken? Voordat je afrekent, stel jezelf dan de volgende vragen:

– Past dit item bij mij? Voldoet dit item aan mijn waarden?
– Gebruik ik dit item over 1, 2 of 5 jaar nog steeds?
– Als ik het niet koop, wat gebeurt er dan? Kan ik hiermee leven?
– Ga ik spijt krijgen van deze aankoop?

Wees eerlijk en kritisch en bepaal dan of je het item wilt kopen of niet. In de meeste gevallen leg ik zo’n item toch terug of sla ik het op in mijn favorieten zodat ik er na de no-buy nog een keer naar kan kijken en eventueel kan kopen.

Gebruik de extra vrije tijd om je spullen te organiseren

Dit is inmiddels 1 van mijn favoriete bezigheden geworden! Zo ga ik elk kwartaal door mijn kledingkast, maak ik alles schoon en leg ik alle kleding die ik nog graag draag weer netjes terug. Kleding die ik al een tijdje niet meer gedragen heb of die echt aan vervanging toe is, doneer of verkoop ik. Hetzelfde met make-up en overige cosmeticaproducten: deze neem ik om de zoveel maanden door, maak ik schoon en leg ik netjes terug. Het geeft zo’n fijn gevoel om een opgeruimd huis te hebben en om de spullen die je gebruikt ook echt te waarderen! Misschien kan je zelfs een begin maken aan een capsule garderobe of is het eindelijk tijd geworden om over te stappen op dierproefvrije of vegan cosmetica. Gebruik de extra tijd die je normaal aan shoppen zou besteden goed en kijk naar wat je beter kunt doen.

Lees boeken of blogs over minimalisme en ons shopgedrag

Heb je wat extra inspiratie of support nodig? Zoek dan naar boeken, blogs (ik heb een hele reeks over minimalisme) of vlogs over minimaliseren of minder kopen. Er zijn namelijk veel redenen waarom het minder kopen van spullen belangrijk is. Denk aan het milieu en dierenwelzijn, maar ook psychologisch gezien valt er veel te leren. Want waarom kopen we eigenlijk zoveel spullen? Waarom worden we steeds weer verleid om meer te kopen? En waarom spreken bepaalde merken ons zo aan? Een Google- of YouTube-sessie biedt veel antwoorden – je komt vast iets tegen dat bij jou voor een “aha” moment zorgt.

Geloof me, de tijd zal voorbij vliegen – vooral de no-buys van een maand zijn goed te doen. En wie weet inspireert het je om het de volgende keer wat langer vol te houden, of om een wat minimalistischer lifestyle aan te gaan. Mocht je net zoals ik deze komende maanden geen kleding kopen: succes, you can do it!

Lees ook:

Een 3 maanden no-buy: doe je mee?

bron afbeeldingen: Lauren Roberts & Cam Morin via unsplash.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Vera18/06/2018 - 17:56

  Ik doe met je mee,heb vorige week besloten om deze zomer geen kleding te kopen. Genoeg is genoeg. Dankjewel voor de tips.AntwoordAnnuleer

 • Mariëlle18/06/2018 - 19:58

  Ik heb hier laatst ook over geschreven! Deze maand heb ik echt bar weinig uitgegeven haha. That’s why I love minimalism <3AntwoordAnnuleer

 • Eline19/06/2018 - 21:24

  Ik doe met je mee! Ga nog even kijken hoe ik het ga indelen maar je hebt me geïnspireerd 🙂AntwoordAnnuleer

 • Sam19/06/2018 - 23:07

  Ik ga proberen om in juli en augustus geen kleding/schoenen/accessoires/sieraden te kopen. Vooral dat eerste wordt moeilijk, want ik heb relatief weinig kleding – ik maak intensief gebruik van de stukken en zodoende raken ze snel ‘op’. Hoe ga jij hier mee om? Ik koop geen kleding van winkels zoals Primark, en als ik iets bij H&M koop dan is het van de Conscious-lijn. Helaas kan ik niet winkelen bij duurdere/duurzamere winkels…AntwoordAnnuleer

  • Sophie20/06/2018 - 11:04

   Ik let erg op de stoffen die ik koop – geen dunne stofjes, geen kleding waarvan ik denk dat het na een paar keer wassen uit elkaar valt. Het is wel zo dat veel duurzame merken (helaas dus ook de wat duurdere merken) betere kwaliteit bieden en dat deze kleding langer meegaat. Maar ik heb ook nog kleding van fast fashion merken in mijn kast die al jaren meegaan. Dat is voornamelijk kleding van wat stevigere stoffen, een mix van katoen en polyester bijvoorbeeld. Ik was mijn kleding daarnaast altijd op 30 of max 40 graden en gebruik Ecover wasmiddelen, misschien dat dat ook nog helpt? Succes de komende maanden!AntwoordAnnuleer

   • Sam21/06/2018 - 07:58

    Ik let ook goed op de stoffen die ik koop (al zeg ik het zelf), maar misschien kan het nog wel beter. Overigens was ik kleding altijd op 30/40 graden en heb ik geen droger, dus ik laat m’n kleding altijd drogen aan een wasrek. Maar ik zal even kijken of ik Ecover-wasmiddelen voordelig kan inslaan!AntwoordAnnuleer

 • Wendy (B)30/06/2018 - 07:08

  Sinds anderhalf jaar doe ik al een soort van no-buy.
  Af en toe wel wat kopen maar het is een pak minder dan vroeger en daar ben ik best trots op 🙂
  Zo goed als ik kan eerst spullen gebruiken/dragen dat ik heb.
  Alleen op vakantie kijk ik meer door de vingers omdat ik er niet iedere week of maand kan zijn 😉AntwoordAnnuleer

 • Marloes24/07/2018 - 13:02

  Leuk, inspirerend!

  Ik heb de nieuwe regel ingesteld: kan ik het zelf maken dan koop ik het niet. Meteen veel meer creatieve uurtjes achter de naaimachine, geen sweatshop kleding in de kast en trots als iets af is.

  <3AntwoordAnnuleer

 • Alexia24/07/2018 - 18:58

  Hoi je spreekt hier dat je een paar handtassen en schoenen hebt gekocht nu mijn vraag zijn die schoenen bv vegan? Want heb er al wel gezien maar ten 1ste vind ik ze niet mooi en veel te duur dus wat doe jij ermee?AntwoordAnnuleer

  • Sophie24/07/2018 - 19:30

   Ja, alle schoenen en handtassen die ik koop zijn vegan. Je kunt deze overal vegan vinden in elke smaak, want de meeste goedkopere merken gebruiken nepleer en geen echt leer 😉 Dus bij De Bijenkorf bijvoorbeeld kan ik niet terecht, maar bij H&M, Sarenza of Invito wel. Tassen probeer ik zowel vegan als duurzaam te kopen, bij bijvoorbeeld Wolf and Storm.AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang 1-2 keer in de maand een mailtje van mij.

Thank you for subscribing!