De no-buy challenge: update na 2 maanden

De no-buy challenge: update na 2 maanden

In januari besloot ik om in de maanden februari, maart en april een no-buy periode in te lassen. Geen complete no-buy, maar wel een uitdaging om in ieder geval geen kleding, accessoires en cosmetica te kopen. De tweede maand is nu bijna voorbij en daarom deel ik vandaag een update.

De reden voor mijn no-buy was dat ik in de maanden ervoor iets teveel geshopt had. Ik heb geen limieten qua shoppen en geef geen geld meer uit dat ik niet heb (zie het artikel van afgelopen woensdag), maar ik weet wel wanneer ik teveel gekocht heb. Ik probeer minimalistisch te leven met o.a. een capsule garderobe en kleine cosmeticacollectie, dus een no-buy van drie maanden leek me een goed idee om weer op het juiste pad te komen.

Wat ik wel gekocht heb & uitdagingen

Ik heb me tot nu toe aan de regels kunnen houden en geen nieuwe kleding of accessoires gekocht. Qua cosmetica maakte ik twee uitzonderingen (die mocht ik volgens de regels maken): een handcrème die op was heb ik vervangen en ik heb haarverf gekocht. Ik verf mijn haar elke 5-6 weken, dus ik wist dat ik dit op een gegeven moment wel moest kopen. Drie maanden lang met uitgroei rondlopen zag ik niet zo zitten. Handcrème is een product dat ik dagelijks gebruik en dat mocht ik daarom ook vervangen.

Wel ben ik tegen twee uitdagingen aan gelopen waardoor ik bijna toch kleding kocht: een jurkje en spijkerjasje. Het jurkje kwam ik in een winkel tegen en heb ik inmiddels online tussen mijn favorieten staan, waar ik wekelijks even naar kijk. Hij is helemaal ‘Sophie’, qua lengte, kleur en materiaal (gerecycled polyester) en ik wil hem zo graag kopen! Daarnaast kwam ik een spijkerjasje tegen, dat ook goed bij me past. Ik ben al sinds vorig jaar op zoek naar het perfecte spijkerjasje en ook deze heb ik vorige maand bijna gekocht, maar toch uiteindelijk niet gedaan vanwege de no-buy. Ik ga heel hard mijn best doen om beiden pas op 1 mei te kopen 🙂

Verder kan ik me prima aan de regels houden en zet ik steeds als ik iets tegenkom dat ik misschien wil kopen het item op mijn verlanglijstje. Dit lijstje neem ik af en toe door en meestal verwijder ik een aantal items, die ik kennelijk toch niet nodig heb. Dit is echt de beste tip tegen miskopen!

Het wordt steeds makkelijker

Ik merk hoe langer ik in de no-buy zit, hoe makkelijker het wordt. Ik stap minder winkels binnen (waarom zou ik als ik toch niets wil kopen?) en bezoek mijn favoriete webshops amper. Mijn banksaldo groeit en ik heb extra tijd over om andere dingen te doen. Ik lees meer, ga vaker de deur uit om gewoon te wandelen en heb tijd voor verschillende cursussen. Het is trouwens niet zo dat ik alleen maar productief bezig ben en tijd in de natuur spendeer haha. Ik ben ook series aan het bingen (op dit moment ‘The Real Housewives of Bevery Hills’, zo fout maar zo leuk) en slaap in het weekend heerlijk uit. Mijn leven is op dit moment goed in balans: ik ben productief, ik investeer tijd in mezelf en mijn groei maar rust ook uit.

Ik denk er zelfs aan om na april opnieuw een no-buy in te lassen, met een kleine break om de jurk en het spijkerjasje te kopen. Deze staan nu al zo’n anderhalve maand op mijn verlanglijstje en omdat ik er vaak aan denk weet ik vrijwel zeker dat ik ze graag wil hebben en vaak ga dragen. Hetzelfde geldt voor één make-up palette dat nu al een tijdje op mijn verlanglijstje staat dat ik misschien ga aanschaffen. Grote kans dat ik daarom daarna, indien ik niet het gevoel heb dat ik nog iets nodig heb of heel graag wil hebben, opnieuw een no-buy inlas. Misschien maar van één of twee maanden, of wellicht opnieuw drie maanden. Maar voor nu moet ik eerst nog even door de laatste maand heenkomen.

Ik ben heel benieuwd hoe het met jullie no-buy uitdaging gaat! Ik weet dat een aantal van jullie al op 1 januari begonnen zijn en dus bijna klaar zijn. Mocht je nog niet in een no-buy zitten maar lijkt het je wel interessant: probeer het een maand uit! Bijvoorbeeld in de maand april. Besluit dat je geen geld uitgeeft aan spullen behalve boodschappen en wellicht eten/drinken buiten de deur. Grote kans dat het je nieuwe inzichten geeft en dat je geld bespaart. Ik kan het iedereen aanraden!

afbeelding: imani clovis via unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Mariëlle29/03/2019 - 07:59

  Wat leuk om een tussentijdse update te lezen! Goed dat je de uitdagingen hebt weerstaan 🙂 Succes nog, maar dat komt wel goed, op een gegeven moment zit je echt in die vibe!AntwoordAnnuleer

 • Kelsey29/03/2019 - 08:25

  Ik doe niet mee met de uitdaging maar probeer wel minder te kopen. Ik vind het tof om te lezen dat een verlanglijstje bij jou óók werkt. Vaak kijk ik op mijn lijstje en kan de helft er al weer af omdat ik niet eens meer weet waarom ik het wilde hebben – haha. Dat werkt echt zo fijn.

  Laatst wel een “win” met shoppen. Ik heb 2 blousjes weggedaan omdat ze helemaal versleten waren. Ik de winkel zag ik wel 3 leuke die ik mee wilde nemen, maar heb er maar 2 genomen. One out one in geslaagd!AntwoordAnnuleer

 • Andrea29/03/2019 - 09:24

  Super goed bezig! Ik maak sinds kort ook een verlanglijstje en inderdaad, het werkt zo goed! Ik ga het voortaan altijd doen zodat ik miskopen voorkom!

  Mijn regels waren iets anders: Geen kleding, boeken, cosmetica of interieur spullen. En ik mocht wel iets kopen met een cadeaubon.
  En als laatste mocht ik cosmetica kopen wanneer de mijne op was.

  Tot nu toe heb ik een bloesje gekocht en een reisgids voor vakantie van twee bonnen die ik nog had. En mijn gezichtsreiniger was op. Dus heb ook daarvan een nieuwe.

  Het zorgt voor veel meer rust vind ik. Als je niet de hele tijd bezig bent met shoppen.

  Dus ik ga ook een break inlassen en dan weer verder! Ik wil namelijk wat praktische spullen aanschaffen voor onze vakantie en mijn zomer garderobe doornemen en zien of er nog iets ontbreekt voordat de no-buy weer verder gaat!AntwoordAnnuleer

 • Melinda29/03/2019 - 12:31

  Naar aanleiding van jou blogs heb ik een no buy year ingelast in 2017, geen kleding kopen. Het ging me zo verrassend goed af en mensen om me heen vonden het een grotere prestatie dan ikzelf. Nu ik je verhaal lees ga ik in mei een no buy periode inlassen van 1 maand, zowel kleding als cosmetica etc. Door er zo bewust mee bezig te zijn, geniet ik zoveel meer van de bewust gekozen items. Als ik een item langer in mn webshop mandje laat, vind ik het 9 vd 10 keer na een aantal dagen niet meer de moeite waard om aan te schaffen.AntwoordAnnuleer

 • Saar29/03/2019 - 13:25

  Ik heb meteen een no buy jaar op de planning gezet in 2019, maar ik merk wel dat het moeilijk is om dat vol te houden. Er zijn gewoon dingen die je nodig hebt. Dus ik ga even een aanpassing toevoegen in mijn doel.

  Ik kan je wel volgen dat het steeds makkelijker wordt om die mindset te hebben. Ik heb al drie maanden niet echt de behoefte gehad om nieuwe kledij of accessoires te kopen. En ik merk dat ik veel meer in mijn kleerkast heb hangen dan ik eigenlijk dacht…AntwoordAnnuleer

 • Claudia29/03/2019 - 14:24

  Ik heb ook de afgelopen 3 maanden heel weinig gekocht, ik probeerde een no-buy challenge maar dat is toch niet helemaal gelukt. Maar toch ben ik trots op mezelf omdat ik nu veel bewuster ben van wat ik koop en dus heel veel minder heb aangeschaft dan anders. Vooral nu de winkels vol hangen met voorjaars kleding is het wel een uitdaging maar jou blog is dan weer een steuntje in de rug!AntwoordAnnuleer

 • Laura30/03/2019 - 10:09

  Deze maand kreeg het al moeilijk (ik ben gestart op 1 februari). Ik doe namelijk aan capsule wardrobe en begon na te denken wat ik nog nodig heb voor deze lente/zomer. Ondertussen heb ik ook een lijstje gemaakt en 2 items van dat lijstje gekocht: een trui en een paar instappers. Beide heb ik online besteld. De instappers zitten net iets te ruim, dus die ga ik terugsturen. Ik heb helaas geen andere gevonden die voldoen aan mijn “eisen” (zwart, waterproof, zonder hak), dus die zitten er dit jaar niet meer in… ik merk dat volhouden aan mijn “eisen” bij het kopen van een nieuw item wel helpt om enkel dat te kopen en als ik het niet vind het niets te kopen.AntwoordAnnuleer

 • Sara | Mevrouwmiauw.nl30/03/2019 - 20:24

  Anderhalf jaar geleden had ik ook een no-buy. Het ging me ook echt verrassend goed af. Ik zocht de verleiding ook niet meer op. Ik ging geen winkels meer binnen (op de supermarkt o.i.d. na) en ik ging niet meer neuzen op online webshops. Leuk om te lezen dat jij dat soort verleidingen dan ook uit de weg gaat. Vraagje trouwens: gebruik je een bepaalde app o.i.d. om gemakkelijk verlanglijstjes te kunnen maken? Na het lezen van dit artikel lijkt het me ook een heel goed idee om met verlanglijstjes te gaan werken.AntwoordAnnuleer

  • Fabienne30/03/2019 - 21:35

   Ik maak mijn verlanglijstje aan op de tablet. Als ik iets zie wat ik wil maak ik een screenshot en voeg deze foto toe aan mijn album “wishlist”. Regelmatig ga ik dan in dat album scrollen en ben steeds “trots” als ik foto’s kan verwijderen 😊.AntwoordAnnuleer

  • Sophie31/03/2019 - 13:58

   Ik heb gewoon een mapje onder mijn favorieten staan waar ik alles inzet 🙂 Dat mapje neem ik dan regelmatig door en net zoals Fabienne ben ik dan altijd trots wanneer ik iets verwijder 😀AntwoordAnnuleer

 • Malu31/03/2019 - 11:17

  Dit verhaal klinkt wel een beetje verwend. Ik kan niet eens wat kopen. Heb daar het geld niet voor. Ik mis het ook niet. De uitdaging zit in het zo zuinig mogelijk leven en dan proberen nog iets over te houden.AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Om de week inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang om de week een mailtje van mij.

Dankjewel voor het aanmelden!