De feestdagen overleven als introvert / HSP-er

De feestdagen overleven als introvert

Ik maak er geen geheim van dat ik niet de allergezelligste persoon op aarde ben – ik houd niet zo van feestjes, ben graag thuis en vind het fijn om alleen te zijn. De decembermaand was dan ook altijd erg stressvol voor mij, met allerlei verplichtingen, uitnodigingen en om de dag een feestje of borrel. Als introvert en ietwat hooggevoelig persoon ging me dat niet bepaald goed af. Gelukkig gaat dat nu veel beter en geef ik jou een aantal tips om deze maand ook te overleven.

De “extreme” manier: zeg tegen (bijna) alles ‘nee’

De eenvoudigste manier om niet in de stress te schieten en genoeg tijd voor jezelf te houden is om meteen ‘nee’ te zeggen op de vele uitnodigingen die op je pad komen. Ik weet nog goed dat ik een aantal jaar geleden helemaal gek werd van een overvolle agenda rondom de feestdagen en dat ook nog eens in combinatie met een fulltime baan. Er stonden 3 familiebezoeken op de agenda, 2 werkborrels, 2 etentjes met vriendinnen en nog zo’n 5 borrels en etentjes die ik uit de weg probeerde te gaan, maar waar ik ook verwacht werd aan te schuiven. En dat in een periode van ongeveer 2 weken. Elke introvert herkent het vast wel dat je er na de tweede borrel al een beetje klaar mee bent. Om dan je agenda te openen en te zien dat je nog lang niet klaar bent is niet zo’n fijn vooruitzicht, hoe lief je de mensen ook vindt die je hebben uitgenodigd.

Nu zeg ik bij voorbaat op bijna alles ‘nee’. Mijn familie en vrienden weten inmiddels dat ik kerst niet meer echt vier en dat ik liever een paar weken voor of na kerst met ze afspreek, wanneer het wat rustiger is en iedereen van een etentje kan genieten. Op de vele borreluitnodigingen die ik via Naoki ontvang ga ik niet meer in en ook zeg ik nee tegen iedereen met wie ik op andere dagen van het jaar ook niet zou afspreken (vage kennissen, buren, oudcollega’s etc). Wat er dan overblijft is een ‘ja’ tegen een mooie dag met mijn vriend en een eventuele ‘ja’ tegen iemand die bijvoorbeeld speciaal voor de feestdagen in Nederland is (zoals goede vrienden uit het buitenland). En een ‘ja’ tegen mezelf natuurlijk, die nu heerlijk kan genieten van kerstmis zonder verplichtingen.

Ik kan me voorstellen dat jouw ‘ja’ wat uitgebreider is dan die van mij – ik ben hier wat extreem in geworden. Het wordt anders een situatie waarbij ik 1 keer ‘ja’ zeg en vervolgens nog een aantal keren ‘ja’ moet zeggen, terwijl ik dat niet wil. Wellicht dat ik in de toekomst weer wat uitgebreider kerst vier met familie, alleen voel ik daar op dit moment nog niet de behoefte voor.

De feestdagen overleven als introvert

Plan tijd voor jezelf in

Pak je agenda erbij en blokkeer een aantal dagen deze maand voor jezelf. Spreek met jezelf af dat je deze dagen met niemand afspreekt en geen overige verplichtingen aangaat. Spendeer deze dagen (of avonden na werk) op de bank met een boek of film, geef je huisdieren extra aandacht of ga lekker vroeg naar bed. Zorg ervoor dat je op deze dagen kunt opladen, zodat je genoeg energie hebt om alle overige afspraken vol te kunnen houden.

Blokkeer als het kan vervolgens ook de hele week na de kerst en Oud & Nieuw, zodat je na de drukke periode weer genoeg tijd voor jezelf hebt. Geef jezelf geen verplichtingen die week, maar doe dingen waar jij gelukkig van wordt en energie van krijgt. Dat kan uitslapen zijn, lekker koken of elke dag even een wandeling maken. Denk aan jezelf en gun jezelf deze tijd om weer helemaal op te laden.

Geniet van de dingen die de feestdagen voor jou leuk maken

Echt ontkomen aan de feestdagen lukt waarschijnlijk niet, omdat we overal worden gebombardeerd met sfeerverlichting, kerstdrankjes en eten, muziek, aanbiedingen in winkels, etc. Probeer daarom te genieten van de feestdagen op jouw eigen manier. Er is vast wel iets dat jij leuk vindt aan de feestdagen. Misschien een speciaal cadeau voor iemand kopen? Lekkere chocolade en snacks eten? Kerstkaarten versturen of ontvangen? Zo stuur ik een aantal mensen kerstkaarten en vind ik het leuk om die uit te zoeken. Ook houd ik van de speciale koekjes en chocolade die overal verkrijgbaar is en kijken mijn vriend en ik toch wel minimaal 1 kerstfilm met elkaar.

Op deze manier vind ik het ergens ook wel leuk, ondanks de vele aspecten die ik minder leuk vind. Bedenk hoe jij de feestdagen kunt overleven door je vooral op de aspecten te focussen die jou plezier geven. Vermijd de rest en gun jezelf zoveel mogelijk rust en plezier, hopelijk met veel chocolade en genoeg tijd voor jezelf!

En dan nog iets: als je dit leest en het is herkenbaar voor jou, weet dat je niet raar bent. De feestdagen en alle borrels en etentjes die hierbij horen behoren waarschijnlijk tot 1 van de hoogtepunten van het jaar voor extroverte mensen, maar wij introverte mensen worden gelukkig van andere dingen. Gelukkig is het binnen no time alweer januari en kan je weer genieten van de rust en het ‘normale’ leven 🙂

bron afbeeldingen: sabina sturzu & wout vanacker via unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Mariëlle07/12/2018 - 07:30

  Ik heb de feestdagen nooit geweldig gevonden, maar dat had een andere reden. Dit jaar gaat dat anders zijn, want ik heb van de week een belangrijke stap gezet. Ben benieuwd hoe het dan nu gaat 😉 Maar ik trek me sowieso wel echt terug!AntwoordAnnuleer

  • Sophie07/12/2018 - 11:41

   Wat goed dat jij ook stappen durft te zetten en voor jezelf kiest! Ik hoop dat het voor je werkt 🙂AntwoordAnnuleer

  • Katelijne07/12/2018 - 21:46

   Respect to you….Ik sta er ook zo in. Grote veranderingen in zicht,Not to worry .Hapoy XmasAntwoordAnnuleer

  • Roos08/12/2018 - 00:17

   Herken het neem ook echt mijn rust .Tegen mijn dochter ook gezegd hoef niet veel in huis te halen. Houden het rustig zij kan er ook niet tegen. Als het aan haar leg moet ik mijn ketst pyjama mee neem en lekker genieten bij een filmAntwoordAnnuleer

 • Noor07/12/2018 - 09:14

  Dit jaar heb ik ook niets met Kerstmis… Tot vorig jaar wel, en vond kerstmarkten dan ook geweldig. Nu vind ik het eerder een commercieel gedoe dan waar het echt om draait. Althans, dit zeg ik nu. Mss als het 25 december is ik die gezelligheid met familie en lekker eten juist wel ga missen? Afwachten! Geef mij maar een barbecuefeest aan het zwembad met vrienden en lekker eten!AntwoordAnnuleer

 • Sandra CH07/12/2018 - 09:22

  Zo herkenbaar! Ik weet niet of ik echt een introvert ben, met mensen die ik leuk vind kan ik vrij lang gezellig praten. Mensen die mij niet kennen denken dat ik extravert ben, omdat ik vrij makkelijk een praatje aanknoop. Maar als ik langere tijd sociaal moet doen met mensen die ik niet zo goed ken, of een grote groep…pfff. Ik kan me dan niet echt ontspannen, omdat ik het idee heb dat ik me op een bepaalde manier moet gedragen (namelijk leuk en gezellig) en dat is heel vermoeiend. Ik kom net terug van een meerdaags “uitje” met 30 collega’s en ik was helemaal stuk. De rest vond het super gezellig, dus dan word je toch weer geconfronteerd met het feit dat je ‘raar’ bent…Dus dit artikel komt wel even aan:)

  Ik woon in het buitenland en ik heb weinig vrienden hier (en de vrienden die ik heb gaan naar ‘huis’ voor Kerst) en dat vind ik eigenlijk helemaal prima! Ik kan niet zo goed verplicht gezellig doen, en ik word heel verdrietig met Oud & Nieuw. Ik ga wel een paar dagen naar Nederland, voor mijn ouders en vrienden, maar het weekend voor de Kerst. En met Kerst ga ik lekker filmpjes kijken (liefst zo anti-kerst als mogelijk) en uitgebreid koken met mijn man!AntwoordAnnuleer

  • Sophie07/12/2018 - 11:44

   Dat herken ik wel – als ik me op mijn gemak voel stap ik ook op mensen af en ik kan eigenlijk met vrijwel iedereen wel een praatje maken, alleen als het te lang duurt dan krijg ik steeds minder energie en raak ik echt uitgeput. Een meerdaags uitje zou ik niet aankunnen – misschien 1 dag en dan zorg ik ervoor dat ik de dag erna niets ingepland heb 😉AntwoordAnnuleer

  • Ninie18/12/2018 - 12:33

   Oh dit is zo herkenbaar, 1 op 1 ben ik op mijn best op feestjes met veel mensen zijn beangstigt. Iedereen vindt het geweldig ik niet.AntwoordAnnuleer

 • martine07/12/2018 - 22:28

  Ik heb sowieso geen “verplichte” afspraken met andere mensen dan de mensen met wie ik wil zijn rondom kerstmis.
  En ook de rest van het jaar zijn mijn sociale contacten laag.
  Maar ik voel mij daar heel goed bij.
  Ik werk in een winkel dus daar wordt ik, als ik niet oppas, al leeggezogen.
  Mijn vriendinnen zie ik gedurende het jaar door een paar keer en zeker niet iedere week.
  Achteraf gezien kan ik zeggen dat dit er langzaam in is geslopen, lang voordat ik wist dat ik HSP ben.
  Dus wanneer je goed naar je gevoel luistert, doe je automatisch al wat goed is voor je 😉
  Dit jaar gaan wij na kerstmis ook weer naar mijn schoonfamilie in Frankrijk en gelukkig hebben wij dit jaar, voor de tweede keer, een hotel genomen.
  Dus kan ik mij terugtrekken, opladen, een bad nemen en goed slapen, zodat ik ook die (toch wel gezellige maar vermoeiende) dagen goed doorkom.AntwoordAnnuleer

 • Andrea10/12/2018 - 14:02

  Wat een fijn artikel! Ik hou echt van de feestdagen maar als het dan zover is wil ik z.s.m tijd voor mezelf.

  Na deze blog ga ik eens mijn agenda blokkeren met rust-dagen, goed idee!AntwoordAnnuleer

 • Femke12/12/2018 - 07:28

  Toevallig gisteren mijn vader zwaar teleurgesteld, omdat ik niet met kerst kom. Eerste kerstdag komt mijn moeder en zusje en de 27 mijn schoonouders. Ik wil dan de 26e even niets. Hij zegt dat hij het begrijpt, maar aan alles merk je dat hij het niet leuk vindt. Hij haalde zelfs mijn (half)broertjes erbij en vroeg zich hardop af of mijn keuze ook gevolgen voor hun keuze zou hebben. Zij zouden er zo’n zin in hebben; familietrouw zijn en misschien maakten zij nu ook een andere keuze. Dat lijkt mij nogal overdreven, aangezien ik er nooit bij ben met kerst. Meestal vlucht ik weg op vakantie om alle verplichtingen te ontkomen, maar dit jaar wilde ik lekker rustig thuis zijn en alleen 1e kerstdag náár mijn moeder. Nou, dat is dus lekker gelukt met een etentje en een lunch bij mij thuis. Jammer wel dat de wereld zo is ingesteld op extraverten en dat het zo moeilijk uit te leggen is dat afspraken, en met name als ze geacht worden uren te duren, mij heel veel energie kosten en niet opleveren.AntwoordAnnuleer

 • Pris13/12/2018 - 14:37

  Hoihoi, bedankt voor je artikel.
  Wat voor naampje men er ook aan wil geven; mensen om mij heen hebben en sociale gebeurtenissen kosten mij ook veel energie. Ik laad op als ik alleen ben en merk dat ik meer me-time nodig heb dan andere mensen die ik ken. Ik heb goede ”voelsprieten” en emoties en sferen hebben grote invloed op mij.
  Ik voel mij vanaf deze week al steeds meer gestrest raken en zie, eerlijk gezegd, op tegen de kerstperiode. Lunches, borrels, diners en activiteiten vanuit mijn stages. Pffff…
  Nu ben ik sowieso bezig met het leren omgaan met mijn, nou ja, laat ik het maar hooggevoeligheid noemen dan.
  Deze oud&nieuw ben ik lekker alleen thuis en dat houd ik ook zo; op de bank met mijn kat en een oliebol.
  Het is fijn om te lezen dat anderen zich ook zo kunnen voelen; dan voel ik mij wat minder ‘raar’ of ‘truttig’.

  Groetjes, PrisAntwoordAnnuleer

 • Michelle26/12/2018 - 19:40

  Altijd fijn om die herkenning te lezen. Met de jaren kom ik er steeds meer achter dat ik niet alleen introvert ben, maar ook HSP’er. En hoe meer ik mij hier in inlees, hoe meer puzzelstukjes in elkaar vallen. Nu hebben wij het geluk dat wij niet veel mensen kennen, weinig etentjes en afspraken in het algemeen hebben en steeds meer ‘nee zeggen’ tegen bepaalde mensen en uitnodigingen, maar soms vind ik het nog wel eens lastig. Soms voelt het alsof je iets mist. Terwijl deze eerste kerstdag-middag perfect was met ons drie”tjes rondom de kerstboom om onze cadeautjes te openen.AntwoordAnnuleer

 • Kirsten02/01/2019 - 15:22

  Fijn die herkenning! Hier ook een enorme introvert. En de laatste jaren herken ik dit steeds beter, accepteer ik het en pas ik mijn leven er ook op aan. Zo probeer ik in het weekend max 1 ‘sociale activiteit’ te plannen en anders de dag erna niets te plannen, zodat ik weer kan bijkomen. Ook na kerst was ik kapot! Volgend jaar lekker alles op 1 dag en met oud & nieuw samen met mijn man (die ook introvert is), lekker een nachtje samen weg in een huisje met houtkachel, chocomelk en een stapel boeken haha. 🙂AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Om de week inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang om de week een mailtje van mij.

Dankjewel voor het aanmelden!