De 3 maanden no-buy challenge is voorbij: is het me gelukt?

De 3 maanden no-buy challenge is voorbij: is het me gelukt?

De drie maanden van mijn no-buy challenge zitten er vandaag eindelijk op! Ik gaf al eerder een update over hoe de eerste helft van de uitdaging me beviel. Vandaag zal ik eerlijk zijn over waarom ik in april spontaan besloot een uitzondering te maken…

Ik was van plan om in de maanden februari, maart en april geen kleding (inclusief accessoires en schoenen) en cosmetica te kopen. Even een “reset”, zodat ik de kleding kon dragen die ik al had en cosmeticaproducten kon opmaken voordat ik weer iets nieuws kocht. Ik was eigenlijk heel goed op weg: ik hield me aan mijn regels en had tot de derde week van april geen kleding gekocht. Qua cosmetica heb ik een aantal aankopen gedaan, zoals haarverf omdat ik mijn uitgroei wel wilde bijwerken deze drie maanden en bijvoorbeeld een nieuwe dagcrème omdat die van mij op was. Verder heb ik niets nieuws gekocht qua cosmetica, zoals spontane aankopen of één of ander “must have” product.

Dat ene jurkje kon ik toch niet weerstaan…

En toen was er een zonnige vrijdagmiddag in april, waar ik trots was op een opdracht die ik net had afgerond en over waar ik heenga in mijn leven. Ik schreef er al eerder over, maar ik zit op dit moment een beetje in een transitieperiode. Een transitie qua werk en de richting die ik opga met Naoki, maar ook spiritueel. Ik geloof dat ik middenin een soort “ontwaking” zit en dat is soms best heftig. Denk bizarre dromen met (wat ik dan interpreteer…) lessen erin verwerkt, meditaties en tappingsessies die veel dieper dan normaal gaan en continu nieuwe inzichten. Ik omarm dit proces, want ik ben in de afgelopen maanden erg gegroeid en word steeds zelfverzekerder. En daar ben ik trots op.

En dus liep ik De Bijenkorf in, omdat ze een sale hadden en dat ene jurkje (waar ik in de vorige update al over schreef) ook in de sale zat. Alleen maar even om te passen natuurlijk 😉 Maar toen ik het jurkje aanhad wist ik het meteen: dit ben ik! Dit jurkje hoort bij de “nieuwe” Sophie. Ik staar letterlijk al maanden naar dit jurkje dat sinds februari tussen mijn online favorieten staat en nu heb ik het aan. Het jurkje had 30% korting en ik besloot niet te wachten tot na de no-buy, maar om hem nu te kopen.

No-buy fail?

Officieel betekent dit dat ik mijn no-buy niet gehaald heb. Het jurkje kocht ik op 19 april en als nog 11 dagen gewacht had, dan had ik de no-buy netjes kunnen afronden. Maar ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn aankoop. Ik heb hem al vaker gedragen en voel me er zo vrouwelijk en zelfverzekerd in. Ik ben juist erg blij met mijn aankoop, want ik ben het waard. Wellicht was de no-buy van tweeënhalve maand ook voldoende voor mij om weer wat bewuster qua aankopen te worden.

Ik zie het dus niet als falen. Tweeënhalve maand geen kleding, schoenen en accessoires kopen is ook een prestatie. Het is namelijk niet zo dat ik in die tijd geen overige kleding of make-up producten tegenkwam die ik wilde kopen. Ik werd continu uitgedaagd, want er is nu eenmaal zoveel moois om ons heen… Maar door de no-buy heb ik tegen al die overige verleidingen “nee” kunnen zeggen.

Toekomstige no-buys

Zal ik in de toekomst nogmaals een no-buy inlasten? Absoluut! Ik kan het iedereen aanraden, al probeer je het maar voor een maand. Je zult er sowieso iets uithalen voor jezelf. Wellicht bespaar je wat geld, maak je een aantal producten op of vind je items in je kledingkast die je alweer vergeten was. Ik word altijd een stuk bewuster van wat ik al heb wanneer ik een no-buy inlast. Ik zorg beter voor mijn kleding, door mijn kledingkast bijvoorbeeld netjes op te ruimen of een nieuwe capsule garderobe te creëren en maak eindelijk wat cosmeticaproducten op. Na de no-buy ben ik altijd wat kritischer wat betreft nieuwe aankopen. Heb ik iets wel echt nodig? Is dit product in lijn met mijn waarden? Ik koop daardoor minder en bewuster en dat geeft mij altijd een heel fijn gevoel. Uiteindelijk kijk ik dus met een voldaan gevoel terug op deze no-buy.

Ik ben benieuwd: hoe is de no-buy uitdaging jullie bevallen? Hebben jullie het vol kunnen houden of hebben een aantal van jullie misschien ook stiekem een uitzondering gemaakt?

bron afbeelding: vruyr martirosyan

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Carina01/05/2019 - 07:40

  Ik heb niet bewust meegedaan aan een no-buy, maar heb op wat sokken na, geen kleding gekocht. Ik heb wel meer geld uitgegeven aan cursussen en mandjes voor in huis (thanks Marie Kondo) zodat ik beter kan opruimen. Maar het scheelt dat ik sowieso erg kritisch ben met winkelen en dus sowieso amper wat koop qua kleding.AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 13:22

   Dan is een no-buy in jouw geval waarschijnlijk niet echt nodig idd 🙂 Ik moet ook toegeven dat alhoewel ik amper geld heb uitgegeven aan kleding en cosmetica, ik ook twee cursussen gekocht heb 😀AntwoordAnnuleer

 • Hermien - KouweKleren01/05/2019 - 08:49

  Ik ben nog bezig met mijn kleding no-buy van drie maanden – mocht alleen ondergoed kopen van mezelf, want dat had ik nodig en ik wilde rustig kunnen zoeken – en ik herken heel erg het bewuster zijn van wat je hebt. Dat was ook mijn voornaamste doel, dus dat is fijn! Ik word zelf het meest verleid door tweedehands, omdat dat een nu-of-nooit factor in zich heeft. Fijn dat je zo blij bent met je jurk. Uiteindelijk doe je dit gewoon voor jezelf, dus als het niet voelt als falen, is dat het ook niet!AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 13:16

   Ah ja die verleiding van tweedehands snap ik wel! En je hebt gelijk – het voelt voor mij niet als falen en dus is het ook geen falen 😉AntwoordAnnuleer

 • Anouk01/05/2019 - 09:28

  Ik zou dit ook niet als falen zien, gezien je het jurkje anders toch meteen vandaag gekocht zou hebben! Ik ben dit jaar op een stationery no buy, en ben tot nu toe nog maar een keer gezwicht voor een fel stickers (want dat type stickers was op en ik had een goed cijfer gehaald).AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 13:14

   Ah maar als iets op is en je gebruikt het vaak en graag dan zou ik ook een uitzondering maken 😉 Goed dat je het verder zo goed vol kunt houden!AntwoordAnnuleer

 • Andrea01/05/2019 - 12:19

  Goed gedaan! En het jurkje is inderdaad geen falen, maar een beloning!
  Ik heb de challenge gehaald en ben door de challenge na lange tijd weer achter het naaimachine gaan zitten en heb oude kleren en stofje geupcycled! Ben zo blij dat deze challenge me dat weer heeft laten doen!AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 13:12

   Wat goed Andrea! Super dat je iets moois uit de challenge gehaald hebt 🙂AntwoordAnnuleer

 • Wendy01/05/2019 - 12:42

  Nu ben ik eigenlijk wel heel erg benieuwd naar dat jurkje… 😀 Maar die “vorige update” kan ik niet vinden?AntwoordAnnuleer

 • Jessica J.01/05/2019 - 13:11

  Dit is zeker geen falen, Sophie! De jurk staat je ongelooflijk goed en is inderdaad echt helemaal jij! En trouwens, denk zo: misschien was hij na je no-buy wel niet meer in de sale, of erger: uitverkocht!
  Ik denk dat ik binnenkort ook maar eens een no-buy inlas, want met name mijn Lush-verslaving begint uit de hand te lopen, oeps.AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 18:04

   Ah dankje Jessica! En idd, dat speelde ook mee: hij was in de aanbieding en daarom wellicht later niet meer beschikbaar. Ik heb net gekeken, mijn maat is toevallig nog beschikbaar maar alle overige maten zijn al uitverkocht! Ik ben blij dat ik die stress niet heb hoeven meemaken de afgelopen dagen 😉AntwoordAnnuleer

 • Marjolijn01/05/2019 - 13:17

  Tuurlijk heb je niet gefaald, Sophie! je leeft volgens je eigen regels en die mag je veranderen wanneer je maar wil 😉

  Ik heb geen no-buy gedaan, maar laatst wel weer mijn winterkleding gewisseld voor mijn zomerkleding en dan denk ik vaak ook: ‘O ja! Die heb ik ook nog!’ =)AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 18:03

   Haha dankje Marjolijn! En ik heb dat ook elke keer weer – ik ontdek altijd weer iets in mijn kast waar ik dan heel veel zin in heb om het weer te dragen 🙂AntwoordAnnuleer

 • Mariëlle01/05/2019 - 13:42

  Leuk om te lezen hoe het je is afgegaan en goed dat je eerlijk bent over het jurkje haha 🙂 Bewustzijn is al zooo belangrijk!AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 18:02

   Ja absoluut – en ik word elke keer weet ietsjes bewuster door zo’n no-buy, dus ik kijk er met een goed gevoel op terug 🙂AntwoordAnnuleer

 • Alexandra01/05/2019 - 14:22

  Bedankt voor het delen! Goed hoe je hiermee omgaat. Biedt mij ook weer inspiratie. Heb zelf net een no-buy periode van een maand gedaan, en zelfs een aantal dingen die ik niet gebruikte of in de weg stonden verkocht! Resultaat: meer ruimte in mijn huis en kast en € 150,- verdiend. Tegen de tijd dat ik weer iets nodig heb ik daar die €150 weer voor inzetten.AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 18:01

   Wat goed Alexandra! En ik weet zeker dat je de 150 euro goed gaat besteden 🙂AntwoordAnnuleer

 • Judith01/05/2019 - 15:04

  Leuk om te lezen, dat jurkje staat geweldig!
  Is dit ook een/de les vanuit deze no-buy, dat het niet perfect hoeft of dat je doelen kunt bijstellen, of voelt dat inmiddels al als een vaardigheid?

  Ben ook wel benieuwd naar je ervaringen rondom het ontwaken en de cursussen die je uitkiest, mocht je daarover meer willen delen.AntwoordAnnuleer

  • Sophie01/05/2019 - 18:00

   Ik geloof inderdaad dat je je doelen altijd mag bijstellen, ik ben niet zo van de ‘regels’ als ze niet meer goed voelen of me niet meer gelukkig maken 😉

   Ik twijfel al een hele tijd of ik meer over mijn ervaringen rondom ontwaken en mijn spirituele reis wil delen, maar ik weet niet of Naoki daar het juiste platform voor is. Wanneer ik er iets over deel krijg ik er gemengde reacties op, ik denk dat ik toch nog veel lezers heb die Naoki vooral volgen voor het dierproefvrije/duurzame aspect maar die verder niet spiritueel zijn. Ik denk dat ik daarom een tweede Instagram en YouTube account ga maken en dat ik hier de focus op mijn spirituele reis en zelfliefde leg 🙂 Wanneer deze online staan zal ik dit natuurlijk wel delen op Naoki!AntwoordAnnuleer

 • Kris01/05/2019 - 20:24

  Nu wel heel benieuwd naar die jurk 🙂AntwoordAnnuleer

 • Jilly02/05/2019 - 15:41

  Zag de jurk op Instagram voorbij komen. Echt een prachtexemplaar inderdaad!
  Dat je er zo lang op hebt moeten ‘wachten’ maakt het project toch al geslaagd?

  Zo heb ik het in ieder geval ervaren. Ik heb meegedaan aan de challenge, maar wist dat ik half april de Meir in Antwerpen moest trotseren omdat mijn beste vriendin een paar jurkjes nodig had voor huwelijksfeesten die er aan komen.
  Omdat ik me op voorhand toch al een soort van schuldig voelde, was ik erg bezig met wat ik nodig had en wat zeker niet. Dat is denk ik in mijn geval de beste manier om impulsaankopen te voorkomen.
  Uiteindelijk heb ik wat dingen gepast, maar in het pashokje beseft dat ik het niet nodig had/toch niet helemaal hét was en dus niks gekocht!

  De challenge is gestrand op een nieuwe handcrème (nodig!), traktaties voor jarige hond en paard (niet nodig, maar wel leuk en niet zo onnuttig als een nieuwe halsband die écht niet nodig is) en een set nieuwe sportkleren (met cadeaukaart van de Decathlon die ik nog had, telt dat? 🙂 )
  Voor mijzelf in ieder geval geslaagd! En ik ga nu niet naar de shops rennen…AntwoordAnnuleer

  • Sophie02/05/2019 - 20:09

   Wat goed Jilly! Ook dat je gewoon in een pashokje kleding past die je leuk vindt, maar je alsnog niets koopt omdat je het niet echt nodig hebt. Daar mag ik ook nog iets beter in worden :’)AntwoordAnnuleer

 • Sanne08/05/2019 - 19:30

  Technisch gezien heb je de no-buy dan misschien niet gehaald, maar ik denk wel dat juist een aankoop zoals deze is wat ik persoonlijk wil bereiken met mijn no-buy. Goed ergens over nadenken, zeker weten dat het een goede aankoop is waar je veel plezier van zult hebben. Ik geef je ook geen ongelijk met zo’n aanbieding!AntwoordAnnuleer

Welkom op Be your own muse!
Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials