3 maanden no-buy (beauty & kleding) – Doe je mee?

3 maanden no-buy (beauty & kleding) - Doe je mee?

Omdat ik in de afgelopen maanden iets meer spullen gekocht heb dan ik zou willen, besloot ik dat het weer eens tijd is voor een no-buy. Vanaf 1 februari ga ik proberen om 3 maanden lang geen kleding (inclusief accessoires, schoenen en sieraden) en cosmetica te kopen. Doe je mee?

Waarom een no-buy?

Ik heb al vaker periodes bewust geen nieuwe kleding gekocht (in 2016 zelfs een heel jaar lang) en hier en daar doe ik ook weleens een no-buy van een maand. Dit bevalt altijd goed: het zorgt ervoor dat ik wat bewuster word qua wat ik aanschaf en ik word zuiniger op de spullen die ik al heb. Nog een bijkomend voordeel is dat ik wat geld kan sparen – mits ik natuurlijk niet al mijn geld uitgeef aan andere spullen.

In de afgelopen maanden kocht ik iets teveel kleding voor mijn doen. Twee jassen, een extra paar schoenen dat ik niet echt nodig had, twee blouses, twee truien en wat nieuwe lingerie. Ik had een aantal kledingstukken gedoneerd voordat ik de nieuwe kledingstukken kocht, maar als ik eerlijk ben had ik niet alles nodig dat ik daarna nieuw kocht. 1 van de jassen bleek achteraf een beetje een miskoop te zijn en 1 van de truien zit al na 1 keer wassen niet meer goed (toegegeven: door mijn eigen fout). Ik merkte dat ik iets te makkelijk nieuwe kleding aanschafte en dat past niet helemaal binnen mijn missie om bewuster kleding te kopen. Tijd voor een reset en daarom ga ik 3 maanden lang geen kleding kopen.

De regels

Om de no-buy iets uitdagender te maken, besloot ik dit keer ook cosmetica mee te nemen in de no-buy. Dit heeft twee redenen: de eerste is dat ik genoeg huid-, lichaam- en haarverzorgingsproducten heb om 3 maanden mee rond te komen. De tweede reden is dat ik onlangs mijn make-up collectie heb geminimaliseerd en ik heel benieuwd ben of ik hier echt een aantal maanden mee kan vooruit kan. Het minimaliseren van een collectie is 1 ding, maar houd ik het daarna ook echt vol met enkel deze producten?

De regels voor deze no-buy zijn als volgt:

– De no-buy begint op 1 februari en eindigt op 1 mei.
– In deze periode koop ik geen kleding, schoenen, accessoires en sieraden (ook niet tweedehands en ook niet van duurzame merken).
– Tevens koop ik geen make-up en overige verzorgingsproducten.
– Als ik een cadeaubon of shoptegoed ontvang, dan kijk ik of ik het pas na 1 mei kan uitgeven.

De uitzonderingen:

– Als een kledingstuk of product echt op is en het is iets dat ik meerdere keren in de week draag of gebruik, dan mag ik het vervangen. Ik heb me echter al voorbereid door een back-up te kopen van een aantal producten die waarschijnlijk op zullen raken in de komende 3 maanden, dus ik denk niet dat dit gaat gebeuren.

– Ik mag een samenwerking op Naoki aangaan met een duurzaam merk (dit houdt meestal in dat ik producten ontvang). Dit moet echter wel een betaalde opdracht zijn, ik ga dus geen barterdeals aan deze periode. Ik verdien mijn geld deels door het delen van producten en webshops op mijn blog. Als ik dat 3 maanden niet doe heb ik tot 50% minder inkomsten. Ik ga echter wel mijn best doen om partners te vinden die overige duurzame producten verkopen. Als het even kan zal ik dus geen of zo weinig mogelijk beauty of modemerken promoten.

Wat ik hoop te bereiken

Ik hoop dat ik in mijn huidige kledingkast weer een aantal favoriete kledingstukken ga (her)ontdekken. Ik wil gaan spelen met mijn make-up en kijken hoeveel looks ik kan maken met mijn kleine collectie, zonder dat ik iets mis. Ik wil zuiniger worden op mijn kleding, want ik maak te vaak de fout dat ik iets per ongeluk op 40 graden was dat maar op maximaal 30 graden gewassen mag worden. Ik wil mijn kasten en lades schoonmaken en alles netjes organiseren. Ik wil tevreden zijn met alle spullen die ik al heb, zonder verleid te worden door nieuwe spullen en aanbiedingen. Ik hoop dat ik meer tijd kan spenderen aan het creëren van content (hello e-book!) en dat ik minder tijd spendeer aan (window)shoppen.

Ik merk dat ik de laatste maanden iets te makkelijk geld heb uitgegeven en helaas niet altijd aan de duurzame en vegan merken. Dat is wel wat ik graag wil doen, vandaar deze ‘reset’. Ik hoop dat ik in mei of juni wanneer ik weer iets nieuws koop dat wel bij een duurzaam merk ga doen.

Doe je mee?

Ik deel dit heel bewust op mijn blog, omdat dit extra motivatie geeft om door te zetten en om me aan de regels te houden. Wanneer ik door lezers herkend word is dit trouwens meestal in winkels, dus als je me ziet shoppen (waarschijnlijk kijk ik alleen haha) – spreek me gerust aan 😉 Daarnaast werkt het extra motiverend als je weet dat je een uitdaging samen met anderen aangaat. Ik heb daarom een aantal artikelen in de planning staan over bewuster shoppen & omgaan met spullen om ook jullie te inspireren.

Merk jij dat je de laatste maanden ook wat teveel geld hebt uitgegeven? Of heb je een overvolle kledingkast en ben je benieuwd of je zo’n uitdaging aan kunt gaan? Doe dan mee! Je kunt mijn regels volgen, maar uiteraard ben je vrij om deze aan te passen. Ik kies heel bewust voor kleding en cosmetica, maar wellicht wil jij een uitdaging rondom boeken of interieur aangaan. Voel je vrij om de no-buy op jouw manier in te vullen.

Ik plaats dit artikel bewust een week voor de challenge, zodat als je mee wilt doen nog de tijd hebt om eventueel iets te kopen. Zoals cosmetica die bijna op is of nog 1 trui voor het koude weer, mocht je dat nodig hebben. Gebruik deze dagen echter niet als excuus om los te gaan, want geloof me: waarschijnlijk heb je niets nodig en kan je de uitdaging bij wijze van spreken vandaag al aangaan.

Mocht je ook mee willen doen, laat het me weten in de comments! 🙂

bron afbeelding: rawpixel via pexels

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet openbaar gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

 • Lisa23/01/2019 - 07:02

  Had graag meegedaan maar ik realiseer me dat ik net ruim 3 maanden no-buy gehad heb…..en ik heb een goed voornemen om beter voor mezelf te zorgen. Dus helaas doe ik niet mee.AntwoordAnnuleer

  • Tien23/01/2019 - 07:51

   Ik doe mee! nou moet ik gelukkig 3 maanden naar China voor mijn werk en is er niks dat ik daar kan (en wil kopen) want niet zeker of dierproefvrij en alle kleding daar is te klein voor nederlandse heupen en billenAntwoordAnnuleer

   • Sophie23/01/2019 - 13:33

    Ah wat een goede timing! Mocht je trouwens bekende “dierproefvrije” merken in Chinese winkels zien liggen dan hoor ik dat graag 😉AntwoordAnnuleer

    • Tien26/01/2019 - 09:00

     Hey Sophie , ik zie het merk Innisfree heel veel hier in China , ze zpuden daadwerkelijk dierproefvrij zijn en natuurlijke ingredienten bevatten en sommige van hun producten zijn vegan , ik wert alleen niet hoe het zit met het dierproefsysteem ivm dit merk , ze zeggen niet te testen op dieren maar gezien ze in China verkopen ben ik niet 100% zekerAntwoordAnnuleer

     • Sophie26/01/2019 - 17:25

      Als een merk in China verkocht wordt kan je er helaas bijna altijd vanuit gaan dat de producten op dieren getest zijn 🙁 Zeker van een Koreaans (en dus buitenlands) merk zoals Innisfree.

  • Sophie23/01/2019 - 13:32

   Wat goed dat je (onbewust?) een 3 maanden no-buy gedaan hebt! En goed voor jezelf zorgen, zeker na een no-buy, is een goede reden om er niet meteen nog 1 te doen 😉AntwoordAnnuleer

  • Kady27/01/2019 - 18:51

   Ik doe mee! Ik heb me de laatste maanden – vooral tijdens de soldenperiode- helemaal laten gaan en ik merk op dat mijn geluksgevoel bij elke aankoop steeds minder wordt… We zijn te verwend… Kopen, gewoon omdat het kan, daar wil ik dus van afkicken. Spannend! Good luck ladies! 💪🏽AntwoordAnnuleer

 • Maudy23/01/2019 - 07:56

  Zo toevallig, ik ben afgelopen maand begonnen met een 3 maanden no buy challenge! Ik pak naast kleding en verzorging ook “de rest” mee: alles dus. Ik ben natuurlijk nog niet eens op 1/3e, maar ik kan alvast verklappen dat het heel veel rust in je hoofd geeft! 🙂AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:34

   Wat goed dat je meteen alles meeneemt in de no-buy! Ik heb erover nagedacht, maar heb besloten dat kleding en cosmetica voor nu genoeg is. Wellicht doe ik het later dit jaar opnieuw met wat meer categorieën 🙂AntwoordAnnuleer

 • Sanne23/01/2019 - 08:27

  Ik doe met je mee! Ik ben op 1 januari officieel van start gegaan, maar kocht de maanden daarvoor ook al een stuk minder. Mijn plan is om dit een jaar vol te houden, dus ik kijk uit naar je content over dit onderwerp. Zelf wil ik er ook nog meer artikelen over schrijven, want het motiveert inderdaad om het zo te delen!AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:35

   Yes wat goed! En inderdaad, als we allemaal onze ervaringen en tips delen dan inspireren we elkaar en hopelijk ook anderen die nog niet begonnen zijn 🙂AntwoordAnnuleer

 • Anouk23/01/2019 - 09:37

  Goed plan! Ik doe mee met de uitdaging. Ben benieuwd wat het met me doet. Heel veel succes alvast en het gaat vast lukken 🙂AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:35

   Leuk dat je meedoet Anouk! Deel vooral je ervaringen in de comments of op social media. Ik weet zeker dat het je in ieder geval veel rust geeft. Succes! 🙂AntwoordAnnuleer

 • Jessi23/01/2019 - 10:12

  Ik deed vorig jaar een no buy year, maar bij mij was het echt niks kopen behalve basisproducten zoals eten, ondergoed en sokken… Ik mocht ook geen spullen kopen. Na het lezen van de verborgen impact heb ik ontdekt dat spullen een groter negatief effect hebben op het milieu dan kleding alleen. Dit jaar ben ik ’t zo wat aan het verder zetten. Enkel heel belangrijke dingen koop ik nieuw, de rest probeer ik tweedehands of gratis vast te krijgen. Maar eerst doe ik het met wat ik heb en probeer ik te repareren. Succes met de uitdaging!AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:36

   Wat goed dat je er zo bewust mee omgaat! En dat je natuurlijk al een heel jaar hebt volgehouden. Wie weet een mooie uitdaging voor mij later dit jaar of in 2020 🙂AntwoordAnnuleer

 • Charlotte23/01/2019 - 10:42

  Ik heb in de zomer een no-buy gedaan op kledinggebied en voor mij werkt dat niet zo. Omdat ik niet zoveel verdien, koop ik sowieso eigenlijk alleen al de dingen die ik nodig heb, en niet “omdat het pay day” is, of “omdat ik iets wil hebben”. Het volhouden van zo’n no buy is dan in eerste instantie heel makkelijk, er is geen uitdaging aan. Totdat je op het punt komt dat je iets nodig hebt: dan komt de tweestrijd: koop je het omdat je het nodig hebt (jouw uitzonderingssituatie) of is dit het moment in je challenge dat je sterk moet blijven? Dat voelt heel dubbel, en in mijn situatie leverde dat eerder negativiteit dan positiviteit op. Voor mij dus pas weer no-buy challenges als ik merk dat ik geld uitgeef om het uitgeven.AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:40

   Begrijp ik goed! Een andere reden waarom ik deze uitdaging opnieuw doe is omdat ik extra geld te makkelijk uitgeef. In maanden waar ik geen extra inkomen heb, is er ook weinig uit te geven :’) Ik ben dus een beetje op zoek naar een betere balans (en hopelijk wat spaargeld aan het einde van deze 3 maanden).AntwoordAnnuleer

 • Pauline23/01/2019 - 10:54

  Ik doe mee, en ben al gestart per 1 januari 🙂 En het voelt goed, moet ik zeggen, om niet meer de noodzaak te ervaren om elke keer op kledingsites te hoeven kijken.AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:41

   Yes dat weet ik nog van mijn challenge in 2016 – ik bezocht amper webshops! Dat leverde veel extra tijd op 🙂 Leuk dat je al bent begonnen!AntwoordAnnuleer

 • Martine23/01/2019 - 10:57

  Grappig dat je dit plaatst op dit moment. Ik heb namelijk precies dit voor januari afgesproken met mezelf. Ik heb in december veel uitgegeven en in januari nu echt een no-buy van kleding en cosmetics afgesproken. En tot nu toe is er 0,0 aangeschaft! *Trots*
  Ik ben begin februari jarig en ben aan het kijken of ik écht iets wil kopen voor mijn verjaardag of toch wil doorgaan met de No-Buy. Ergens is het super fijn om te weten dat je niets nodig hebt, geld bespaard en geen ‘keuzestress’ meer hebt – maar misschien dan toch 1 uitzondering rond mijn verjaardag.. Ik ben er nog niet over uit – maar ben iig wel heel blij dat er dingen nu opgaan kwa cosmetics; mijn B-keuzes komen nu vaker langs en gaan ook eens op (en hoef ik vervolgens niet meer te kopen).
  Ik ben blij met de no-buy. 🙂AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:42

   Wat goed dat je uit jezelf al begonnen bent! Ik ben ook in februari jarig dus dat wordt ook voor mij een uitdaging. Ik ben iemand die extra geld makkelijk uitgeeft en februari is zo’n maand waar ik extra geld ontvang. Ik hoop het netjes op mijn spaarrekening te kunnen zetten 😉AntwoordAnnuleer

 • Mariëlle23/01/2019 - 13:22

  Super goed idee 😀 Ik koop eigenlijk al vrij weinig, dus ik hoef niet echt een no buy te houden. Laatst wel wat make-up besteld, maar dat had ik echt nodig want het was op en ik had geen back-ups!AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:43

   Grappig ik had laatst hetzelfde! Ik heb normaal altijd genoeg opties, maar dit keer waren een aantal producten echt op en had ik geen back-up meer. Goed bezig! 🙂AntwoordAnnuleer

 • Mo23/01/2019 - 13:27

  Tof dat je dit doet en deelt! Ik ben 1 januari begonnen en heb het voornemen om heel 2019 geen kleding of cosmetica te kopen. Ik kijk uit naar je artikelen over dit onderwerp!AntwoordAnnuleer

  • Sophie23/01/2019 - 13:44

   Wat een goed voornemen om dit het hele jaar te doen! Deel vooral je ervaringen en tips in de comments of op social media, ik ben heel benieuwd hoe anderen dit ervaren 🙂AntwoordAnnuleer

 • Andrea23/01/2019 - 14:50

  Ik las dit af en toe ook in! Ook heb ik eenmaal een heel jaar niks gekocht en ben het jaar gestart met een 3 maanden no-buy! Alleen als het op is (cosmetica) en een tegoed-bon mag wel. Boeken en interieur mogen ook niet! Ik mag 24 april weer van mezelf!

  Het leuke vind ik inderdaad het herontdekken van dingen!AntwoordAnnuleer

 • Mirthe23/01/2019 - 23:05

  Jeeej wat fijn! Ik ben in december begonnen met een no buy periode tot mijn verjaardag in mei, ik ga voor kleding/accessoires, voor mij is make-up geen probleem omdat ik dat eigenlijk zelden koop. Mijn enige uitzondering is versleten dingen vervangen 🙂 Fijn om un deze periode blogs hierover te lezen!AntwoordAnnuleer

 • Ingeborg24/01/2019 - 09:57

  Ja ik doe mee! Ik wil dit al een hele tijd en ik denk dat ik het beter vol kan houden als ik in gedachte houd dat meerdere met me mee doen. Ik ga vandaag nog een foundation halen want daar ga ik echt geen 3 maanden meer mee doen maar ik ben er klaar voor en heb er zin in! :))AntwoordAnnuleer

 • Martine24/01/2019 - 09:58

  Ik zit in dezelfde positie als Charlotte; ik heb weinig geld om te besteden aan kleding dus ik denk altijd al 10x na voordat ik iets koop.
  Dus ik ben ook bang dat een strikte no-buy mij niet zal helpen.
  Ik heb voor 2019 een lijstje gemaakt met items die ik graag zou willen toevoegen aan mijn garderobe en ik wil wel extra mijn best doen om mij daar aan te houden en mij niet te laten verleiden door allerlei moois dat ik onderweg nog tegenkom 😉
  Ik ben benieuwd naar jouw no-buy ervaringen en de artikelen die je gaat plaatsen…..AntwoordAnnuleer

 • Mariska26/01/2019 - 10:11

  Ik doe mee! Voor dit jaar heb ik mij voorgenomen om zo min mogelijk spullen te kopen. Ik kocht altijd veel in de aanbieding en daardoor heb ik voor minstens anderhalf jaar voorraad liggen in de badkamer. Ook veel make-up en kleren. Ik mag pas weer wat kopen als het op is.AntwoordAnnuleer

 • Jolanda Vellinga26/01/2019 - 14:27

  Ja ik doe ook mee!! Wordt een uitdaging…zal waarschijnlijk niet tot mei zijn maar eind april want dan 3 daagjes Düsseldorf met Mn gezinnetje en tja dan zal er wel geshopt worden..AntwoordAnnuleer

 • Linda26/01/2019 - 15:15

  Goed plan! Mijn doelstelling voor 2019 is om duurzamer te leven en in februari heb ik een no buy voor enkele weken ingesteld en verleng deze wanneer het mij goed bevaltAntwoordAnnuleer

 • Emma28/01/2019 - 18:40

  Een goed initiatief, ik sluit mijzelf erbij aan. Voor mij is het goed om een 3 maanden no kleding buy in te stellen. Cosmetica heb ik niet zoveel problemen mee, ik koop iets wanneer het op is en anders eigenlijk niet. Des te meer is het voor kleding lastig(er) voor mij. Ik heb het vorig jaar eerder gedaan en merkte toen dat ik ontzettend veel tijd over hield doordat ik niet steeds op websites zat. Enerzijds vond ik het lastig maar toch was het prettig tijd over te hebben. Ik ga er weer voor!AntwoordAnnuleer

 • Wendy (B)30/01/2019 - 14:53

  Ik ga het proberen 🙂AntwoordAnnuleer

 • Lisanne31/01/2019 - 15:35

  Ik doe ook mee! Het wordt mijn eerst no-buy periode, dus ik ben benieuwd. Ik kocht al nooit heel veel nieuwe kleding, maar het gebeurd toch nog wel regelmatig dat ik iets koop en er dan later toch spijt van heb. Als je verjaardagen hebt, geldt een cadeautje dan ook als uitzondering?AntwoordAnnuleer

  • Sophie31/01/2019 - 23:57

   Dat mag je voor jezelf bepalen 🙂 Ik heb een aantal verjaardagen en koop wel gewoon cadeautjes voor diegenen. Het gaat mij er meer om dat ik geen kleding en cosmetica voor mezelf koop de komende 3 maanden.AntwoordAnnuleer

Welkom op Be Your Own Muse! Ik ben Sophie en dit is mijn website vol tips en informatie over bewuster leven & inspiratie om je eigen muse te worden.

 

Meer weten?

Nieuwste artikelen

Socials

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Om de week inspiratie, tips & de Be your own muse highlights ontvangen? Meld je nu aan en ontvang om de week een mailtje van mij.

Dankjewel voor het aanmelden!